Російську найманку хочуть засудити на 10 років за спробу підірвати пам’ятник УПА

17:30, 17.08.2018
Російську найманку хочуть засудити на 10 років за спробу підірвати пам’ятник УПА

Затримання особи під час підготовки теракту в Харкові біля пам’ятника УПА (фото: СБУ)

Російську найманку, яку упіймали при спробі підірвати пам’ятник УПА в парку Молодіжний у Харкові, звинувачують у тероризмі та незаконному поводженні із вибухівкою, через що їй світить до 10 років за ґратами.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

За даними слідства, жінку на початку 2018 року завербували представниками Росії.

"Вона постійно отримувала завдання щодо дестабілізації суспільно-політичної ситуації у Харківській області", - зазначили в прокуратурі й додали, що з метою узгодження і координації дій жінка кілька разів виїжджала до Росії.

Слідство встановило, що жінка придбала і певний час зберігала вдома тротилову шашку.

Потім вона знайшла особу, яка на основі цієї шашки виготовила саморобний вибуховий пристрій з дистанційним керуванням за допомогою мобільного телефону.

Потім жінка віднесла вибухівку до пам’ятника, але довести злочин до кінця не встигла, бо її схопили бійці СБУ.

Їй інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 258 (замах на скоєння терористичного акту) та ч. 1 ст.263 (незаконне придбання, зберігання, носіння і передача іншій особі вибухових речовин) Кримінального кодексу України.

Як повідомляла "УМ", спроба теракту відбулася 23 червня. Вдома у жінки знайшли купу заборонених георгіївських стрічок, прапори Росії, шеврони "Беркуту" тощо.

Нагадаємо, на пам’ятник УПА в Харкові тільки цього року здійснили не менше 5 разів за рік, попереднього разу це сталося 7 серпня. Меморіал розташований за декілька десятків метрів від відділення поліції.