Луценка, Янковського і Жуковського, які планували «руську весну» в Одесі, засудили і відпустили на волю

15:10, 15.08.2018
Луценка, Янковського і Жуковського, які планували «руську весну» в Одесі, засудили і відпустили на волю

Олександр Луценко (фото: Думська)

Малиновський районний суд Одеси оголосив вирок трьом підозрюваним в організації військового перевороту з метою повалення державної влади, які намагалися викрасти нардепа від БПП Олексія Гончаренка.
 
Про це йдеться в ухвалі суду від 10 серпня, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень.
 
Суд визнав трьох фігурантів справи Олександра Луценка, Ігоря Янковського і Віктора Жуковського винними.
 
"Суд визначив остаточне покарання ОСОБА_1 - 5 років і 6 місяців позбавлення волі, ОСОБА_2 - 5 років і 1 місяць позбавлення волі, ОСОБА_3 - 5 років і 2 місяці позбавлення волі", - йдеться у вироку.
 
Оскільки, підозрюванні були затримані в період дії "закону Савченко", термін відбування покарання їм перерахували. Зокрема, до відбування врахували строк, який затримані провели в ув'язненні до кінця 2017 року.
 
Загалом суд зарахував кожному по 4 роки, 10 місяців і 17 днів відбування. Таким чином затриманим залишилося відбути покарання від 3 до 8 місяців.
 
До набрання вироком законної сили суд відпустив затриманих під особисте зобов'язання.
 
Рішення набуде чинності після завершення терміну подання апеляційної скарги, тобто після 30 днів з дня оголошення вироку.
 
Чоловіки мають прибувати за кожною вимогою до суду, повідомляти суд про зміну свого місця проживання і місця роботи, здати на зберігання до держорганів свої паспорти для виїзду за кордон.
 
В рішенні суду зазначають, що обвинувачені свою вину визнали повністю. Також суд врахував пом'якшуючі обставини: щире каяття, те, що вони мають статус учасників бойових дій, воїнів-інтернаціоналістів.
 
"ОСОБА_1 і ОСОБА_2 отримали контузії, хворіють на тяжкі захворювання, нагороджені державними нагородами", - йдеться в ухвалі суду.
 
Також суд врахував, що "ОСОБА_1 погодилась на обмін полонених військових формувань та цивільних заручників" ОРДЛО.
 
Зловмисники хотіли взяти під контроль Одеський, Іллічівський, Южненський, Білгород-дністровський і інші порти Одеського регіону.
 
Так, ОСОБА_1 (ймовірно, Луценко, громадянин Росії, - ред.), планував на території Одеської області створити так звану "Одеську Народну Республіку" чи "Новоросію".
 
Як говорив Луценко: "повинна відбутися "Друга руська весна".
 
За їх задумом, він та його поплічники мали здійснити силове захоплення адміністративних будівель, державних установ, військових частин, відділень поліції, прикордонних частин, а також територіальних управлінь СБУ в Болградському та Білгород-Дністровському районах Одеської області, де повинні були відібрати зброю і боєприпаси.
 
Як випливає з протоколу судового засідання, всі свої плани ув’язненні майже завжди обговорювали в кафе "Бублік".
 
Реалізація першого етапу злочинних планів повинна була початися після 9 травня 2015 року - захоплення державної влади в Одеській області необхідно було здійснити в триденний термін.
 
Далі на підмогу Луценку, Жуковському і Янковському повинні були прибути сили "ДНР" і "ЛНР".
 
Під час слідчих дій у фігурантів справи, службовці СБУ вилучили численні набої до пістолетів, кулеметів, автоматів та іншу зброю.