Олега Сенцова просять перевезти в Москву через погіршення стану здоров’я

15:03, 09.08.2018
Олега Сенцова просять перевезти в Москву через погіршення стану здоров’я

Росія відмовляється звільнити Олега Сенцова попри численні прохання про помилування та обмін

Перевезти Олега Сенцова на лікування до Москви із заполярної колонії попросила свою російську "колегу" Тетяну Москалькову уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова.

Про це Людмила Денісова написала у Facebook.

"Поговорила… про можливі шляхи вирішення ситуації зі станом здоров’я Олега Сенцова. Йшлося й про можливий обмін Олексія Седікова (засудженого в Україні за тероризм росіянина) на Олега Сенцова", – зазначила вона.

Тетяна Москалькова вчергове відмовилася від цього, заявивши, що обмін неможливий, адже Росія вважає Сенцова росіянином, хоча у матеріалах справи є згадки лише про український паспорт режисера, а сам він продовжує називати себе громадянином України.

У Росії наполягають, що всі кримчани автоматично отримують російське громадянство, якщо не відмовились від нього.

"Втім ситуація потребує швидкого реагування. Від перебування в міській лікарні Лабитнангі Олег відмовився. Але там й немає фахівців, які можуть вивести його з процесу голодування", – підкреслює Людмила Денісова.

Вона додає, що такі спеціалісти є в Інституті професора Ніколаєва в Москві і в Київському НДІ геронтології.

"Тому я попросила Тетяну Москалькову, аби вона організувала переведення Олега в московський інститут, або ж у лікарню, в якій є спеціалісти з ендогенного харчування", – каже українська омбудсвумен.

Вона також додає, що Олег Сенцов не витримає дороги потягом чи етапом, тому необхідний літак санітарної авіації.

"Звернення мами вже передали в Спецкомісію по помилуванню, і я попросила уповноваженого РФ пришвидшити цю справу щодо помилування або обміну з огляду на критичну ситуацію", – написала Людмила Денісова.

Згодом їй перетелефонувала Тетяна Москалькова і знову розповіла про "стабільний стан здоров'я" ОлегаСенцова і про те, що він сам відмовляється від переведення в міську лікарню в Лабитнангі.

"Я наполягла на тому, щоб Уповноважений з прав людини Ямало-Ненецького автономного округу Анатолій Сак відвідав Олега, сфотографував його і зняв відео своєї розмови з ним, аби ми переконалися, що його стан дійсно стабільний", – каже Людмила Денісова.

Український режисер Олег Сенцов голодує 88 день, вимагаючи звільнити із російських тюрем українських політв’язнів.

Нагадаємо, стан політв’язня погіршився: у нього знижене серцебиття та малокрів’я, він майже не встає.