Журналісти Орхан Джемаль, Кирило Радченко і Олександр Расторгуєв загинули в ЦАР під час зйомок фільму про ПВК «Вагнер»

10:04, 01.08.2018
Журналісти Орхан Джемаль, Кирило Радченко і Олександр Расторгуєв загинули в ЦАР під час зйомок фільму про ПВК «Вагнер»

Орхан Джемаль, Кирило Радченко і Олександр Расторгуєв знімали фільм про російских найманців ПВК "Вагнер" в Централноафриканській республіці (колаж: Коммерсан)

Журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв загинули, коли їхали робити зйомку щодо діяльності російської Приватної військової компанії "Вагнер" в Центральноафриканській республіці.

Про це повідомляє російський телеканал "Дождь" з посиланням на інформацію від "Центру керування розслідуваннями", заснований Михайлом Ходорковським.

Фільм про ПВК "Вагнер" знімався саме за ініціативи "ЦУР" та Олександра Расторгуєва.

Загибель знімальної групи підтвердили в місії ООН в ЦАР та місцеві держслужбовці, повідомляють російські ЗМІ.

Орхан Джемаль, Кирило Радченко і Олександр Расторгуєв їхали зі столиці республіки Бангі в населений пункт Бомбарі, але їх зупинили на блокпосту.

Про обставини загибелі чоловіків не повідомляєть, ймовірно, автівку, де були чоловіки. обстріляли.

Водночас заступниця головного редактора "Центру управління розслідуваннями" Олександра Горшкова розповіла телеканалу "Дождь" про обставини перебування знімальної групи в Африці, де Росія підігріває конфлікт своїми найманцями.

За її словами, в столицю ЦАР Бангі журналісти приїхали в суботу, 28 липня. Наступного дня вони вирушили на базу на території маєтку Беренго, де, ймовірно, базуються найманці ПВК "Вагнер".

Журналісти до бази не потрапили, їм повідомили, що Міноборони ЦАР має дати акредитацію на зйомку. На базі отримали дані журналістів і сказали, що акредитації можуть дати через п'ять днів.

У понеділок, 30 серпня, журналісти повинні були зустрітися з чоловіком на ім’я Мартін, консультантом, який допомагає в організації зйомок, з місії ООН. Він перебував у населеному пункті Бомбара, у 400 кілометрах від Бангі.

Олександра Горшкова зазначила, що водія, який возив знімальну групу, рекомендував Мартін. Водій також займався перевезенням журналістів із Франції.

"У неділю, 29 липня, біля готелю журналістів зустріли двоє поліцейських, які заявили, що використання Джемалем, Расторгуєвим та Радченком знімальної апаратури незаконне. Вони вимагали від них хабар в розмірі 100-120 доларів і проїхали в машині журналістів кілька сотень метрів. Журналісти заплатили необхідну суму", - розповіла Олександра Горшкова.

Перекладав вимогу хабаря водій. Редакція "ЦУР" запідозрила, що він пов’язаний із поліцією.

У "ЦУР" запитали журналістів: "Ви впевнені, що вони не в змові?". На це журналісти, за словами Олександри Горшкової, відповіли: "Ні, не схоже".

Вона також розповіла, що в понеділок знімальна група повинна була відправитися в Бомбарі до Мартіна з тим же водієм. Водій заявив, що цей шлях може зайняти близько півтора днів через блокпости і погану дорогу.

З собою у журналістів було близько 8,5 тисячі доларів готівкою і апаратура, в тому числі дві дорогі камери. В обумовлений час, увечері у вівторок, вони не вийшли на зв’язок.

Як передає "ТАСС", ООН надасть допомогу владі ЦАР у розслідуванні загибелі журналістів, після того як їх тіла знайшли біля обстріляної машини.

За даними агенції AFP, тіла загиблих знайшли в 23 кілометрах від міста Сібут. Агентство відзначало, що росіян вбили невстановлені озброєні люди.

МЗС Росії підтвердило загибель трьох журналістів в Африці.

Водій автівки залишився живим.