Хакери Путіна атакували лабораторію у Швейцарії, яка аналізувала «Новачок»

14:26, 30.07.2018
Хакери Путіна атакували лабораторію у Швейцарії, яка аналізувала «Новачок»

Злам хакерів спричинив обмежену шкоду (фото KEYSTONE)

Швейцарська лабораторія Spiez, яка спеціалізується на запобіганні хімічних, біологічних і ядерних загроз, ймовірно, була атакована групою хакерів, пов'язаних з Росією.
 
Про це повідомляє швейцарське видання Blick.
 
Лабораторія в кантоні Берн, ймовірно, стала мішенню для хакерів через її ролі в розслідуванні отруєння Сергія і Юлії Скрипаль в британському місті Солсбері. 
Лабораторія залучалася до експертизи нервово-паралітичної речовини, яка була використана для отруєння.
 
Хакери з групи Sandworm, пов'язаної з російським урядом, представлялися членами організаційного комітету лабораторії і поширили документ з інструкціями про майбутню конференцію з хімічної зброї, заплановану на вересень.
 
Документ в форматі Word містив тільки інформацію про конференцію. У файл була встановлена ​​шкідлива програма.
 
Кіберзлочинці використовували підроблену адресу електронної пошти та націлювалися на експертів з хімічної зброї, запрошених на конференцію.
 
"Хтось діяв від імені лабораторії. Ми негайно поінформували учасників конференції, що документ не наш, і вказали на небезпеку", - сказав Курт Мюнгер з Федерального управління цивільного захисту.
 
За його словами, злам хакерів спричинив обмежену шкоду. 
 
"Сама лабораторія не зареєструвала жодного відтоку даних", - підтвердив Мюнгер.
 
Цього року хакери вже атакували кілька організацій в Швейцарії. Федеральна розвідувальна служба повідомляла про внутрішні атаки на "різні міжнародні спортивні федерації", в тому числі на Міжнародний олімпійський комітет в Лозанні.
 
4 березня в британському Солсбері було отруєно колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Британія звинуватила Росію в хімічній атаці на території її країни. Через це із понад 30 країн вислали російських дипломатів. Росія відмовляється визнавати, що отрута вироблена та привезена із її території.
 
При цьому Організація із заборони хімічної зброї підтвердила отруєння Сергія та Юлії Скрипалів "Новачком", який виготовлявся в Росії.
 
Окрім того, нещодавно стало відомо, що за наказом президента Росії Володимира Путіна невдовзі мають ліквідувати військове містечко Шихани в Саратовській області, в якому, за твердженням британської розвідки, могли розробити нервово-паралітичну речовину "Новачок".