Поблизу Маріуполя сапери знайшли 40 мін - доказів російської агресії (відео)

08:15, 30.07.2018
Поблизу Маріуполя сапери знайшли 40  мін - доказів російської агресії (відео)

Міни ПМН-2 не мають механізму самоліквідації (скріншот відео)

Поблизу Маріуполя українські сапери знайшли та знешкодили 40 мін ПМН-2, які свідчать про постачання зброї із Росії на територію України окупаційним військам.

Про розмінування повідомляє прес-служба ООС.

"Військові сапери ... знищили 14 протипіхотних мін ПМН-2 які були виявлені біля однієї з позицій в смузі оборони бригади. Ще 36 мін було знешкоджено на місці, оскільки транспортуванню вони не підлягали", - ідеться в повідомленні.

Міни ліквідовували під наглядом української сторони Спільної центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін та наглядачі із місії ОБСЄ в Україні.

"Ворог встановив свої вибухові пристрої за всіма правилами мінування та ретельно замаскував це місце. Міни встановили в лісосмузі ромбами по 4 одиниці, а п’яту ставили перед умовною фігурою щоб заплутати саперів та збільшити ризик підрив", - додають військові.

Протипіхотні міни ПМН-2 призначені, щоб сильно травмувати ноги людини, через що бій припиняє не лише уражений армієць, але і особи, які будуть йому допомагати.

Міни ПМН-2 дуже важко знаходити, бо вони майже не містять металевих деталей, як інші боєприпаси, тому металодетектор їх не виявляє.

Знайдені боєприпаси виготовлені 1987 року в Радянському Союзі.



Варто відзначити, що у лютому 1999 року Україна підписала Отавську конвенцію про заборону протипіхотних мін та їх ліквідацію. Конвенція вступила у силу в березні 2001 року. Хоча Україна ратифікувала її тільки у травні 2005 року.

Після ратифікації Оттавської конвенції, Україна була зобов’язана ліквідувати всі протипіхотні міни, а також комплекси до них. Утилізація здійснювала під наглядом міжнародних експертів та, частково, на кошти донорів, які контролювали хід робіт.

За чотири роки була проведена робота зі знищення протипіхотних мін типу ПМН та ПМН-2, відзначає О. Їжак у виданні "Організаційні проблеми утилізації боєприпасів і ракет в Україні", написаному в 2005 році.

Російська Федерація Оттавську конвенцію не ратифікувала, тому до цього часу має в наявності запаси ПМН-2.

Їх наявність на території України свідчить, що Росія постачає зброю окупаційним військам.

Як повідомляла "УМ", внаслідок підриву на керованому фугасі 27 липня загинув Іван Войтенко, сапер 72-ї бригади.