В більшості регіонів Естонії відмінили плату за проїзд у автобусах

13:22, 28.07.2018
В більшості регіонів Естонії відмінили плату за проїзд у автобусах

В Естонії запроваджують безкоштовне автобусне сполучення

В Естонії з початку липня запровадили безкоштовний проїзд в громадських автобусах в 11 з 15 регіонах країни.

Про це повідомляє DW.

Нововведення стосується автобусних перевезень всередині повітів, але не торкнеться внутрішньоміських маршрутів і комерційних перевезень між містами.

«На рівні округу безкоштовний автобусний транспорт головним чином спрямований на створення можливостей для мобільності сільських мешканців, щоб гарантувати їм доступ до щоденних послуг», — сказала міністерка економіки й інфраструктури Естонії Кадрі Сімсон.

Вона також зазначила, що так влада країни здійснити внесок у захист навколишнього середовища — очікується, що безкоштовні автобуси можуть знизити частоту використання авто.

Сімсон нагадала, що у 2017 році парламент Естонії поставив за мету до 2030 року утримувати витрати традиційних видів палива на рівні 2012 року.

«Тобто ми повинні знайти можливості переконати людей використовувати більш екологічні види пересування», — зазначила чиновниця.

Відомо, що у Таллінні громадський транспорт став безкоштовним ще у 2013 році — але тільки для жителів міста. За даними опитування, близько половини пасажирів стали частіше користуватися громадським транспортом відтоді, як він став безкоштовним.

На відміну від Таллінна, громадським транспортом в 11 естонських повітах безкоштовно можуть користуватися всі, незалежно від місця реєстрації, включно з туристами. Фінансування цього проекту здійснюється коштом державного бюджету. 

Про подорож за маршрутом Таллінн — Рига — Юрмала — Стокгольм — Вільнюс, читайте в "УМ".