УПЦ Московського патріархату звинуватила СБУ в блокуванні проїзду її вірян до Києва

11:31, 27.07.2018
В УПЦ Московького патріархату заявляють про два випадки, коли нібито СБУ і група невідомих затримували автобуси з вірянами із Запоріжжя, які їхали на хресну ходу до Києва.
 
Про це повідомляє інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.
 
За його даними, у ніч на п'ятницю в Запорізькій області невідомі "на деякий час" перекрили шлях 9 автобусів з віруючими, які їхали на хресну ходу хід до Києва із Запоріжжя і Мелітополя.
 
Клірик Запорізької єпархії отець Геннадій заявив, що ті, хто блокували проїзд, були озброєними, автобусам перекрили дорогу приватними автомобілями, на місце події приїжджала поліція.
 

Правлячий архієрей єпархії митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука зазначив, що рух перекрила "якась громадська організація".
 
"Молодики, від яких явно відчувається запах спиртного, ображали та провокували віруючих та священнослужителів. Паломники у відповідь продовжували звершувати молитву: "З нами Бог! Є і буде!" - йдеться в повідомленні.
 
Зазначається, що о 0:35 дорогу розблокували, автобуси поїхали далі. Водночас про час затримки не йдеться.
 
Пізніше інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП заявив, що представники СБУ заблокували проїзд ще 5 автобусів з вірянами Запорізької єпархії УПЦ.
 
"З автівок вийшло близько 10 співробітників СБУ. Вони заявили, що нібито надійшло повідомлення про мінування наших автобусів. Ці люди у грубій формі почали вимагати від священика нашої колони, щоб він їм підкорився і всі вийшли з автобусів та дали можливість їх оглянути вибухотехнікам", - цитуються слова священика Олександра Микитенко, який їхав з групою.
 

Він зазначив, що протягом "більш як півтори години" вони чекали на вибухотехніків, але "так ніхто і не приїхав".
 
Повідомляється, що зрештою бійці СБУ склали протокол, і близько 3 години ночі автобуси продовжили свій шлях до столиці.
 
Як відомо, до 1030-річчя хрещення Київської Русі у Києві в п'ятницю відбудеться хресна хода вірян Московського патріархату. Очікується участь 100 тисяч віруючих.