Насувається затемнення століття: чим небезпечний «кривавий» місяць

18:49, 24.07.2018
Насувається затемнення століття: чим небезпечний «кривавий» місяць

Повний місяць під час затемнення перефарбується у драматичний колір. Фото pixabay.com

У п'ятницю, 27 липня, в усьому світі спостерігатиметься найдовше повне місячне затемнення за сто років.
 
У сукупності це небесне явище триватиме близько години і 43 хвилини, але часткове затемнення до і після повної фази триватиме годину і шість хвилин, пише СNN
 
Крім того, повний місяць під час затемнення перефарбується у драматичний колір. Залежно від погодних умов "кривавий місяць" може бути іржавим, цегляним або червоним.
 
"Місяць не завжди перебуває в ідеальної відповідності до Сонця і Землі, тому ми не отримуємо його затемнення в кожному місячному циклі. Ви побачите, як схід Сонця та захід Землі висвітлюють поверхню Місяця - на відстані понад 350 тисяч км. Якби ви були на Місяці, ви б побачили повне сонячне затемнення, оскільки Земля блокувала б Сонце", - сказав Бред Такер, астроном з Дослідницької школи астрономії та астрофізики Австралійського національного університету.
 
Цей повний місяць у липні також відомий як "міні-місяць", бо він знаходиться на найбільш далекій відстані від Землі і здається маленьким.
 
Люди в Австралії, Новій Зеландії, Європі, Африці та Азії матимуть кращу можливість для спостереження затемнення, в той час як заключні етапи явища після заходу сонця будуть помітні в деяких частинах Південної Америки.
 
Для тих, хто знаходиться на Близькому Сході і на Мадагаскарі, затемнення відбуватиметься близько опівночі, а люди в Європі і Африці зможуть краще це бачити між заходом сонця і опівніччю. Азія, Індонезія і Австралія побачать це між опівніччю і сходом сонця в суботу.
 
А ось Північна Америка, більша частина Тихого океану і значна частина Арктики нічого не побачать.
 
Астрологи попереджають, що це затемнення може нести небезпеку для багатьох людей, пише politeka.net.
 
"У цей час варто віддати перевагу автомобілям і потягам замість літаків, якщо, звичайно, буде така можливість. А ще краще взагалі залишитися вдома. Не думаю, що літаки почнуть падати один за іншим, але чому б не убезпечити себе, так би мовити, про всяк випадок", - попередила астропсихолог Валентина Віттрок.
 
За її словами, стан Марса під час затемнення негативно відіб'ється і на стані людей, які страждають хронічними захворюваннями, перш за все серцево-судинними. Зокрема може підвищуватися тиск, велика ймовірність серцевих нападів.
 
"Оскільки затемнення буде місячним, а Місяць відповідає за душу людини, під ударом опиниться наша емоційна сфера: ми будемо відчувати дискомфорт і збентеження, коли відчуваєш, що потрібно щось зробити, але не знаєш, що саме, і від цього страждаєш", - зазначила астропсихолог.
 
Як писала раніше "УМ", три сонячні затемнення відбудуться в липні і серпні. Ці три астрономічних явища утворюють коридор затемнень, який і відіб'ється на житті землян. Прожити цей незвичайний період треба якомога ефективніше, кажуть експерти.