Звільнених з полону на Донбасі українців катували, били по голові та ґвалтували - Ірина Геращенко

11:02, 23.07.2018
Звільнених з полону на Донбасі українців катували, били по голові та ґвалтували - Ірина Геращенко

Ірина Геращенко: Дванадцятеро полонених зізналися в сексуальних зґвалтуваннях. Фото facebook.com/iryna.gerashchenko

В усіх українців, яких звільнили з полону бойовиків на Донбасі, виявлено травми голови, частина жаліється, що їх зґвалтували.
 
Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповіла перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.
 
"У мене є довідка від лікарів - у всіх звільнених були черепно-мозкові травми. Їх катували, били по голові. Дванадцятеро зізналися в сексуальних зґвалтуваннях", - сказала вона.
 
За словами Геращенко, після звільнення колишні бранці проходять медичний огляд і перевірку спецслужб.
 
"Не тільки тому, що їх у чомусь підозрюють. Ні. Насправді, саме з цих розмов ми по крихітці збираємо інформацію, кого ще можуть тримати бойовики", - зазначає вона.
 
Геращенко розповіла, що всі українці повертаються з "серйозним травматичним синдромом", тому проходять психологічну реабілітацію.
 
"Полон - страшне випробування. Перший ковток свободи також не просто дається. Саме тому я вважаю важливим створення Міністерства ветеранів. Ця проблема стосується не тільки заручників, але й хлопців, які пройшли війну, бачили смерть, убивали свого ворога", - каже віце-спікер.
 
Відзначимо, 4 липня було названо росіян, на яких Україна зможе обміняти своїх політв'язнів у Росії.