Дай лапу, друг! Стартує всеукраїнська акція на підтримку бездомних тварин

20.07.2018
Після того як у Миколаєві директор КП «Центр захисту тварин» Олександр Голобродський віддав розпорядження про так звану «соціальну евтаназію» 100 дорослих собак i 50 цуценят, спалахнуло справжнє народне повстання.
 
Щоб розібратися з масовим убивством тварин, волонтери прийшли на сесію Миколаївської міськради.
 
Там спалахнула спонтанна бійка. Співробітникам поліції вдалося запобігти тяжким наслідкам конфлікту, ніхто з учасників не отримав важких травм. Зоозахисники вимагають відставки жорстокого чиновника. 
 
— Я ніде у світі не бачила такої жорстокості по відношенню до братів наших менших, — заявила активістка акції протесту, чемпіонка світу з пауерліфтингу Анна Куркуріна. — Поки що в Миколаєві міська влада безкарно труїть собак, та й про життя городян у цьому південному українському місті турбуються також мало. Люди повинні об’єднатися проти катів, для яких нажива стала важливішою, аніж життя.
 
Наразі інформацію про незаконну евтаназію тварин перевіряють, а співробітники слідчого відділу поліції почали кримінальне провадження за статтею 299 КК України («Жорстоке поводження з тваринами»). Її санкції передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років. 
 
Захисники тварин стверджують, що незаконно вбиті собаки були стерилізовані та не представляли ніякої небезпеки для оточуючих, хоча в документі, який показує Олександр Голобродський, фігурують такі слова, як «агресивна поведінка по відношенню до людей».
 
Основний аргумент зоозахисників полягає в тому, що «Методичні рекомендації щодо проведення евтаназії тварин» від 07.09.2010 року ліквідовано наказом Держспоживслужби від 17 березня 2018 року. Після цього комунальники втратили будь-які обґрунтування для вбивства тварин на міських вулицях.
 
Мешканці Києва, Львова, Одеси, Миколаєва, Дніпра, Івано-Франківська, Житомира, Сум та Охтирки вирішили підтримати зоозахисників iз Миколаєва та вийдуть 20 липня на центральні площі своїх міст iз трьома вимогами: припинити масове вбивство безпритульних тварин у місті Миколаїв та в інших містах; покласти край бездіяльності поліції, судів та органів влади в питаннях захисту тварин; добитися справедливого суду над чиновниками з Миколаєва, які допустили масове вбивство невинних тварин.
 
— У сучасній країні не повинно бути місця для садистів i шкуродерів, — впевнена одна з організаторів всеукраїнської акції протесту Лана Вєтрова. — Україна — гуманна країна, а не кривава шкуродерня!
 
Активісти руху обіцяють оприлюднити інформацію про те, як iдуть справи у притулках для бездомних тварин в інших містах України. За їхньою оцінкою, найжорстокіше з братами меншими поводяться в Харкові та Одесі, найгуманніше — у Кременчуці.