Гройсман на вимогу Ляшка розбереться, як на кордоні з ЄС дрова «перетворювалися» на кругляк

20.07.2018
Гройсман на вимогу Ляшка розбереться, як на кордоні з ЄС дрова «перетворювалися» на кругляк

На вимогу Олега Ляшка Володимир Гройсман доручив відповідним службам розібратися, як на кордоні з ЄС дрова «перетворювалися» на кругляк.

На засіданні Кабміну його очільник доручив відповідним службам жорсткіше контролювати діяльність лісгоспів країни.
 
А також звернувся до Президента з проханням якомога швидше підписати закон депутатів Радикальної партії про криміналізацію контрабанди лісу. Щоб тих, хто незаконно вивозить ліси і робить лисими Карпати, саджали на строк до 12 років.
 
«Цей закон був внесений Олегом Ляшком і  підтриманий парламентом. Наш висновок по ньому є абсолютно позитивним. Я розраховую на те, що він буде підписаний і введений у дію. Таким чином ми зможемо реально притягувати до кримінальної відповідальності за контрабанду і вирубку лісів», — сказав глава уряду.
 
Рішуче стати на захист українського лісу Ляшко закликав владу після того, як дізнався про результати європейського дослідження щодо масштабів контрабанди необробленої деревини. Виявилося, що, попри дію запрова­дженого Радикальною партією мораторію, з України вивозили мільйони кубометрів лісу-кругляку під виглядом дров. І на це свідомо закривала очі як українська, так і європейська влада. 
 
«Це дослідження показує, що треба робити масштабні висновки. Перше — з України йдуть величезні обсяги контрабанди. Це означає, що програє легальна економіка, легальний виробник і українці програють, адже втрачають робочі місця. Друге — всю цю контрабанду кришує влада, вона заробляє мільярди, обкрадаючи українців. Третє — наші європейські партнери закривають очі. Вони роблять вигляд, що контрабанди немає, а з України везуть дрова. Насправді у Європу привозять необроблений ліс, який вони переробляють і потім продають нам меблі в 100 разів дорожче. І четверте, ключове — потрібні радикальні заходи, щоб це припинити. Криміналізація контрабанди, перевірка накладних, контроль за кожним потягом, який іде з України. Від цього залежать не тільки робочі місця для наших людей. Це боротьба за майбутнє нашої країни — чи буде в нас ліс, чи наші діти побачать його тільки на картинках», — зазначив Ляшко.
 
Співавтор закону про криміналізацію контрабанди, соратник Олега Ляшка Віктор Галасюк радіє, що уряд нарешті взявся за боротьбу з контрабандою, шкодує лише про згаяний час.
 
«Добре, що уряд почав діяти в напрямку боротьби з контрабандою згідно з пропозиціями РПЛ. Погано, що до того вони згаяли кілька років на боротьбу з нашим мораторієм на експорт лісу. Це тому, що для них головне — іноземні кредити, а для нас з Олегом Ляшком — інвестиції в промисловість, робочі місця та доходи українців!» — наголосив він.

Нагадаємо, саме команда Олега Ляшка ініціювала введення 10-річного мораторію на вивіз лісу, щоб дати можливість розвиватися вітчизняній «деревообробці». Водночас ляшківці пропонують запроваджувати і масштабні державні програми з відновлення лісів.