Україну охопив спалах африканської чуми свиней

18.07.2018
Смертельна хвороба свиней добралася й до Херсонщини, де кілька днів тому фермер iз села Кізомис Білозерського району був змушений здати на забій всіх раніше вирощених свиней.
 
Таке рішення прийняли місцеві ветеринари після того, як результати дослідження біологічного матеріалу однієї із загиблих свинок підтвердили фатальний діагноз — африканська чума.
 
Надзвичайні запобіжні заходи пояснюються блискавичною передачею небезпечного вірусу, який у буквальному сенсі викошує поголів’я домашньої худоби.
 
На засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Білозерської РДА розробили план заходів щодо недопущення поширення, а також ліквідації африканської чуми свиней (АЧС) на території Білозерського району.
 
Поліцейські та ветеринари провели спільний рейд дворами жителів села Кізомис та вилучили близько трьох десятків свиней у декількох фермерських господарствах. Хворі тварини будуть знищені, а фермери отримають компенсацію за забій худоби.
 
На під’їзних дорогах до села Кізомис встановлений ветеринарний контроль, у районі введено карантин терміном на сорок днів.
 
До зони підвищеної уваги потрапило й розташоване на Херсонщині село Софіївське, де група фахівців місцевої сільради проводить перепис свиногосподарств для встановлення належного контролю над ситуацією.
 
В інших районах поки що обмежилися поширенням роз’яснювальних плакатів із зазначенням контактних телефонів для екстреної допомоги в разі виявлення свиней, хворих на АЧС.
 
Кількість випадків захворювання свиней на АЧС різко зросла в Україні з початком літнього періоду.
 
Першими стали бити на сполох ветеринари в Одеській області, де в епіцентр поширення небезпечного вірусу потрапило село Новосільське Ренійського району (свиноферма СПК «Новосільське»).
 
За словами в.о. начальника Ренійської держслужби ветеринарної медицини Віктора Ришкітора, на свинофермі утримували 385 голів свиней, усіх тварин довелося приспати та спалити заради запобігання поширенню зарази. 
 
Фермерам у селах Кислиця та Лощинівка Ізмаїльського району також довелося розлучатися зі своїми хрюшами через ризик стати мимовільними передавачами смертельного захворювання.
 
Найбільші осередки поширення африканської чуми свиней — у Тернопільській, Запорізькій, Донецькій, Сумській областях, а також на півдні України. 
 
Нагадаємо, африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) — вірусне захворювання домашніх та диких свиней. Зараза передається при прямому контакті хворих тварин зi здоровими, а також кліщами.
 
Провокують зростання захворюваності також і транспортування домашньої худоби фермерами на далекі відстані. Вакцини від АЧС не існує ще й досi, тому ветеринари змушені забивати не лише хворих свиней, а й усе поголів’я,що мало контакт iз зараженими тваринами. Тішить лише той факт, що небезпеки для людини цей вірус не представляє.