У партії Порошенка запропонували не застосовувати люстрацію до колишніх агентів КДБ

13:25, 26.06.2018
До Верховної ради внесено законопроект, яким пропонується не застосовувати закон про очищення влади до штатних працівників чи негласних агентів КДБ та ГРУ.
 
Відповідний законопроект № 8525 зареєстровано народним депутатом від партії "Блок Петра Порошенка" Миколою Паламарчуком.
 
Документом пропонується повністю виключити з закону норму, що щодо штатних працівників чи негласних агентів в КДБ СРСР, КДБ УРСР, головного розвідувального управління Міноборони СРСР застосовується обмеження щодо держслужби.
 
У пояснювальній записці до законопроекту вказується, що чинний закон нібито дискримінує громадян за професійною ознакою.
 
Також у документі стверджується, що чинний закон не враховує того факту, що деякі із таких осіб могли добровільно залишити співпрацю з КДБ СРСР, або така співпраця могла бути "суто номінальною або дуже короткою".
 
Закон про очищення влади схвалений у 2014 році. Документ, серед іншого, передбачає, що низка категорій осіб протягом десяти років не має права обіймати посади у державних органах влади України.
 
Нині в люстраційному реєстрі, який веде Міністерство юстиції, перебувають 926 людей. Їм заборонено обіймати державні посади.
 
Нагадаємо, Одеський апеляційний адмінсуд своїм рішенням поновив на посаді люстрованого екс-прокурора Приморського району Одеси Олександра Кузьменка.