Депертамент спецрозслідувань ГПУ збираються ліквідувати по-тихому

11:25, 23.06.2018
Депертамент спецрозслідувань ГПУ збираються ліквідувати по-тихому

Сергій Горбатюк - керівник департаменту спецрослідувань ГПУ (фото: Українська правда)

Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, який серед іншого консолідовано розслідує справи про вбивства та переслідування активістів Євромайдану та злочинів Віктора Януковича і його команди, опинився під загрозою ліквідації.

Про це повідомляє народний депутат Мустафа Найєм у Facebook.

За його словами, генеральний прокурор Юрій Луценко збирається підписати відповідний наказ, який фактично ліквідує цей Департамент.

"Керівник департаменту Сергій Горбатюк вже попереджений через своїх співробітників про звільнення у зв'язку з реорганізацією підрозділу. На останню нараду щодо реорганізації Департаменту Горбатюка навіть не запросили", - зазначив народний депутат.

Мустафа Найєм наголошує, що формально ліквідація відбуватиметься шляхом поділу прокурорів і слідчих.

"Відділ процесуальних керівників Департаменту Горбатюка буде приєднаний до загального Департаменту процесуальних керівників під керівництвом заступника Генерального прокурора Юрія Столярчука. Слідчих департаменту готують перевести до складу Головного слідчого управління. Хто буде курирувати їх роботу на даний момент невідомо", - пояснив народний депутат.

"Я дуже хочу помилятися. Але ніякої інформації, яка спростовує вище викладене я не зможу отримати - ні у керівництва відомства, ні у тих, хто знайомий з ситуацією всередині", - підсумував він.

Одночасно із ним на сполох забила журналістка Ольга Худецька, яка представляє інтереси постраждалих та родичів загиблих на судах у справах Майдану.

"Є дуже нехороша інформація. Департамент спецрозслідувань, який займався справами майдану розформовують. джерела кажуть - це вирішується от прям зараз. "Луценко практично підписав наказ про ліквідацію", - написала вона.

Ольга Худецька додає, що єдиного центру росзідувань не буде, єдиної логічної структури розслідувань епізодів не буде, координації не буде, спільних баз по епізодам\фігурантам, обміну інформацією між групами по різним епізодам не буде.

"Прогноз - розпорошення, розсіяння існуючих справ, через пєнь-колоду доведення до якогось результату (або недоведення) їх в судах. Ніяких нових справ по існуючим фігурантам, ніяких нормальних розслідувань по ще нерозслідуваним епізодам, ніяких нових епізодів не буде", - зазначає адвокатка.

Водночас вона наголошує, що офіційного рішення щодо розформування департаменту спецрозслідувань наразі не затверджено. Через це виникла дискусія щодо достовірності такої інформації.



Нагадаємо, департамент спецрослідувань ГПУ очолює Сергій Горбатюк. Він та його команда рослідують та представляють у судах низку справ, серед них - звірства "Беркута" на Майдані, вбивство журналіста В’ячеслава Веремія, одним із фігурантів якої є Юрій Крисін, державна зрада Віктора Януковича тощо.