Ірина Геращенко вимагає переглянути принизливу процедуру перевірки пенсіонерів з числа ВПО

16:01, 22.06.2018
Ірина Геращенко вимагає переглянути принизливу процедуру перевірки пенсіонерів з числа ВПО

На думку Геращенко, верифікацію пенсіонерів з числа ВПО треба зробити менш принизливою. Фото з соцмережі

Уповноважена президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко виступила з вимогою переглянути процедуру перевірки пенсіонерів з числа внутрішньо переміщеніх осіб.
 
"Як Уповноважена президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі сьогодні телефоном спілкувалася з Петром Порошенком щодо ситуації з заблокованою пенсією справжньому герою, професору Ігору Козловському, звільненому нами у грудні 2017 року з окупованого Донецька", - повідомила Геращенко на своїй сторінці в Фейсбуку. 
 
На думку Геращенко, верифікацію пенсіонерів з числа ВПО (внутрішньо переміщених осіб) варто зробити менш принизливою. 
 
"Випадок з Ігорем Анатолієвичем, з яким ми разом їздили до Лондона розповідати про незаконно утримуваних (й саме перетин ним кордону став підставою для перевірки й верифікації) просто кричущий", - пише Геращенко. 
 
Вона також додала, що прем'єр Володимир Гройсман вже пообіцяв розібратися з ситуацією навколо Ігора Козловського, але таких випадків може бути набагато більше, тому вона звертається до уряду з проханням вдосконалити процедуру верифікації пенсіонерів-ВПО.
 
У свою чергу народний депутат Наталя Веселова відзначила, що Мінсоцполітики разом з СБУ "вигадують нові неконституційні, дискримінаційні способи зменшення кількості отримувачів пенсій серед переселенців", хоча більш-менш цивілізовані методи верифікації через Ощадбанк та систему "Аркан" доступні і зараз.
 
"Наш комітет протягом останніх трьох років наполягає на скасуванні перевірок хоча б для тих ВПО, які працюють на підконтрольній території, або діти яких ходять до садочків, шкіл, вузів в населених пунктах, що контролюються українською владою. Вирішенням цієї проблеми могло б стати прийняття законопроекту 6692", - написала вона в коментарі до посту Ірини Геращенко.
 
Як повідомляла "УМ", користувачів інтернету обурила новина про те, що Пенсійний фонд України припинив виплати пенсії колишньому заручнику окупантів ДНР, відомому вченому-релігієзнавцю Ігорю Козловському.