У справі Бабченка затримали балакучого «громадядина Т.» (відео розмов)

19:30, 15.06.2018
У справі Бабченка затримали балакучого «громадядина Т.» (відео розмов)

Аркадій Бабченко під час брифінгу із Василем Грицаком та Юрієм Луценком (фото: Укрінформ)

В СБУ повідомляють про затримання "громадянина Т." - одного із організаторів серії замовних вбивств в Україні, у тому числі журналіста Аркадія Бабченка.

Про це повідомив під час брифінгу заступник начальника головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар.

"Громадянина Т." затримали за місцем проживання, де він зберігав зброю та патрони.

"На даний час є достатні підстави, щоби підозрювати "громадянина Т." у причетності до готування терористичних актів", - сказав Богдан Тиводар.

Затриманий нібито керував групою з трьох громадян України, які пройшли "інструктаж та навчання" у російському Ростові-на-Дону з метою вчинення терактів на території України.

Фінансування цієї групи СБУ закидає Борису Герману, якого затримали за звинуваченнями у підготовці вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

Водночас "громадянин Т." був "касиром" антиукраїнської партії "Розумна сила". Як повідомляє агенство УНН, у жовтні 2016 року партія "Розумна сила" провела у Києві з’їзд, у якому взяли участь понад 250 делегатів з усіх 27 регіонів України, включно з Кримом і м.Севастополь.

Під час брифінгу Богдан Тиводар також підтвердив існування так званого "списку потенційних жертв", який у пресі охрестили "список 47" або "список Бабченка".

Всі ці дані вдалося забрати нібито завдяки записам "громадянина Т.".



Нагадаємо, 29 травня з’явилася інформація, що кілер застрелив Аркадія Бабченка в його квартирі. Наступного дня під час бирфінгу голови СБУ Василя Грицака та Генерального прокурора Юрія Луценка щодо стану розслідування справи про вбивство Аркадія Бабченка журналістам показали публіці живим та неушкодженим та наголосили, що це була спецоперація з метою викриття всієї схеми замовних вбивств із Росії.

У справі арештували власника заводу із виробництва зброї Бориса Германа. Але "кілера" відпустили, адже він нібито "здався" СБУ відразу після вербовки. Тепер "кілер Бабченка" Олексій Цимбалюк роздає інтерв’ю та розповідає про подробиці спецоперації.

Юрій Луценко заявив, що окрім Аркадія Бабченка під загрозою іще низка публічних осіб. Список постійно збільшувався: спочатку в ньому було 30 осіб, потім 47, а згодом і 60. "Список 47" навіть публікувався у ЗМІ.

Водночас на СБУ та інші правоохоронні органи після спецоперації посипалися звинувачення у тому, що вони надали завідома неправдиву інформацію, яка ставить під сумнів усі оприлюднені в цій та інших справах дані, а виклики фігурантів "списку Бабченка" до СБУ для розмов про потенційну небезпеку та спробу надати охорону таким особам можуть бути завуальованими спробами постійного легального контролю за журналістами, лідерами суспільної думки у соцмережах та публічними особами напередодні виборів.