49 загиблих військових на Іл-76 в Луганську: 4 роки потому (відео)

14:25, 14.06.2018
49 загиблих військових на Іл-76 в Луганську: 4 роки потому (відео)

Мелітополь сьогодні оплакує страшну подію, яка сталася 14 червня 2014 року. 
 
У небі над Луганськом терористи збили літак Іл-76, на борту якого загинули 49 військових - екіпаж з 9 мелітопольських льотчиків і 40 дніпропетровських десантників. 
 
На згадку про загиблих їх колеги - льотчики авіабригади - на Іл-76 на мінімальній висоті пролетіли над кладовищем, де вони поховані.
 
Також сьогодні відбудеться траурний захід у авіачастині біля меморіалу, встановленого на честь загиблих льотчиків.
 

Відео Анни Буряк

Збиття Іл-76 у Луганську - терористичний акт, вчинений терористами так званої Луганської народної республіки проти військових Збройних сил України 14 червня 2014 року приблизно о 1 годині 10 хвилин ночі. 
 
Військово-транспортний літак Іл-76 25-ї військово-транспортної авіаційної бригади Повітряних сил Збройних сил України при посадці в аеропорту "Луганськ" був збитий з ПЗРК "Ігла". 
 
На борту літака перебувало 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. В результаті обстрілу всі вони загинули. Загибель усіх 49 військових, які перебували на борту збитого літака, стала найбільшою з початку антитерористичної операції і найбільшою одночасною втратою Збройних сил України за період її незалежності.
 
Стріляли ракетами та кулеметом
 
Військово-транспортний літак Іл-76МД (перший політ у 1988) перевозив особовий склад для ротації, техніку та продовольство. Як повідомив координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук, Луганський аеропорт перебував під контролем українських військових, але терористи розташували навколо нього велику кількість вогневих точок і летовище фактично було в облозі бойовиків.
 
Російські державні органи пропаганди спочатку з "посиланням" на так званих ополченців ЛНР поширили дезінформацію про начебто збиття літака українськими військовими.
 
Але незабаром відповідальність за теракт взяли на себе представники так званого ополчення Луганської народної республіки. Вони пояснили це тим, що було порушено наказ про закритий повітряний простір над Луганськом, виданий одним із самопроголошених чиновників ЛНР. 
 
Відразу дві ракети, випущені з переносних зенітно-ракетних комплексів, поцілили в український літак під час заходу на посадку в аеропорту Луганська, коли Іл-76 перебував на висоті близько 700 метрів. 
 
У Мінобороні підтвердили, що літак збили з ПЗРК "Ігла". На місці, звідки терористи випустили ракети, українські військові знайшли три пускові труби від ПЗРК. Дві ПЗРК "Ігла" використані, одна - технічно несправна (ракета залишилась у трубі).
 
Також на місці засідки терористів знайдені порожні банки з-під консервів, випущених ЗАТ "Орелпродукт", місто Мценськ, Росія.
 
Виконуючий обов'язки міністра оборони України, Коваль зазначив, що "бойовики випустили 2 ракети, а потім розстріляли із великокаліберного кулемета запалювальними кулями". На час розслідування обставин трагедії начальника Головного оперативного управління Генштабу, генерал-майора Олександра Шутова і ще декількох високопосадовців усунуто від виконання обов'язків.
 
2 липня оприлюднено таке повідомлення: "Перша ракета, випущена сепаратистами, в літак не влучила. Потрапила тільки друга, а потім літак добивали ще і чергою з великокаліберного кулемета, - розповів голова комісії Олександр Чорноволенко. - Було також питання щодо витоку інформації - і, як виявилося, Росія проводила постійні радіоперехоплення і було прослуховування наших радіочастот. Тобто терористам повідомили, що летить літак".
 
Колишній заступник Секретаря РНБО Юрій Прокоф'єв у ефірі Громадського ТБ 15.06 відзначив, що територію падіння не було огороджено, рештки не піддаються аналізу, на фоні їх фотографуються терористи. Речник АТО Селезньов стверджував, що рештки - під контролем сил АТО.
 
Засідка чекала довго
 
Підбиття літака - багатопланова операція, як з погляду державних втрат, так і сторони терориста-агресора. 
 
Також, з моменту інавгурації, й першого указу новообраного президента Порошенка, яким він набув повноважень Головнокомандувача країни, прийняття (набуття) повноважень ставить відповідальність на президента.
 
Прокоф'єв та Олександр Кузьмук (міністр оборони України 2004-2005) наголошують на доконечності чистки 5 колони. "Я глибоко переконаний, що диверсанти були сповіщені. Якщо простежити весь ланцюжок подій від аеропорту вильоту до аеропорту прильоту, то зрозуміло, що вони були підготовлені", - говорив Кузьмук..
 
Бляшанки консерв, знайдені на місці події, як і у випадку розстрілу солдатів під Волновахою, вказують на те, що засідка чекала довго, що ставить хрест на розвідувальному секторі і, як вказується, по більшості операцій, що проводяться у ході АТО, на відсутність комунікативної складової між підрозділами і єдиного командного центру.
 
Загиблі
 
Заступник голови Дніпропетровської ОДА Борис Філатов написав на своїй сторінці у Facebook, що серед загиблих є 9 членів екіпажу із Запорізької області, два десантники з Донецька, по одному: з Херсона, Одеси, Харкова, Луганська, Кіровограда, Львова. Решту 32 людей з Дніпропетровської області - 10 з Дніпропетровська, 6 з Кривого Рогу, 2 з Павлограда, 2 з Дніпродзержинська, 2 з Нікополя. Решта хлопців - з сільських районів Дніпропетровщини. Це найбільша одночасна втрата Збройних сил України за період незалежності.
 
Повний поіменний список:
 
25-та військово-транспортна авіаційна бригада
 
Екіпаж літака Іл-76 (Запоріжжя)
 
Буркавцов Володимир (1976—2014), бортовий авіатехнік, гвардії старший лейтенант
Бєлий Олександр (1976—2014), командир екіпажу, гвардії полковник
Д'яков Михайло (1968—2014), керівник повітряно-вогневої тактичної підготовки, гвардії майор
Ковалик Олександр (1972—2014), старший повітряний стрілець, гвардії прапорщик
Козолій Олександр (1984—2014), старший бортовий авіатехнік, гвардії старший лейтенант
Ментус Віктор (1982—2014), старший повітряний радист, гвардії прапорщик
Павленко Олег (1971—2014), старший технік, гвардії старший лейтенант
Скочков Ігор (1977—2014), штурман авіаційної ескадрильї, гвардії капітан
Телегін Сергій (1971—2014), керівник технічно-експлуатаційної служби авіаційної ескадрильї, гвардії капітан
 
25-та повітряно-десантна бригада:
 
Дніпропетровська область:
Авдєєв Костянтин, старший навідник, старший солдат
Авраменко Олександр, стрілець-зенітник, солдат
Алтунін Валерій, командир взводу, старший лейтенант
Бондаренко Віталій, гранатометник, солдат
Гайдук Ілля, солдат
Горда Анатолій, старший механік-водій, старший солдат
Грабовий Валерій, заступник командира батареї, старший лейтенант
Дмитренко Андрій, солдат
Добропас Сергій, стрілець-зенітник, старший солдат
Дубяга Станіслав, стрілець-зенітник, солдат
Каменєв Денис, стрілець-помічник гранатометника, старший солдат
Кива Владислав, водій-машиніст заправної машини, молодший сержант
Ковальчук Юрій, командир бойової машини, сержант
Коренченко Олег, солдат
Коснар Павло, командир відділення, молодший сержант
Котов Олександр, стрілець-зенітник, солдат
Кузнецов Антон, стрілець-зенітник, старший солдат
Кулібаба Руслан, водій-заправник, сержант
Кучерявий Сергій, командир відділення, молодший сержант
Левчук Павло, стрілець-зенітник, солдат
Лісной Сергій, механік-водій, солдат
Малишенко Тарас, стрілець-зенітник, солдат
Манулов Сергій, технік, старший прапорщик
Мірошниченко Сергій, старший навідник, старший солдат
Москаленко Сергій, солдат
Ніконов Павло, стрілець-зенітник, солдат
Рєзніков Євген, командир гармати, сержант
Самохін Антон, слюсар-монтажник, старший солдат
Санжаровець Артем, старший солдат
Скалозуб Артем, старший навідник, старший солдат
Шостак Сергій, стрілець-зенітник, старший солдат
Шульга Андрій, солдат
Шумаков Сергій, старший стрілець, сержант
 
Донецька область:
Кривошеєв Сергій, механік-водій, солдат
Проньков Ростислав, солдат
 
Кіровоградська область:
Бабан Віталій, командир відділення, сержант
 
Луганська область:
Токаренко Ігор, механік-водій, солдат
 
Львівська область:
Бахур Віталій, заступник командира батареї-інструктор з ПДП, старший лейтенант
 
Харківська область:
Гончаренко Сергій, командир гармати, молодший сержант
 
Херсонська область:
Ліфінцев Олег, водій-заправник, старший солдат
 
Нагадаємо, голова СБУ Василь Грицак розповів про причетність до збиття літака ІЛ-76 російських найманців-бойовиків із так званої ЧВК "Вагнер" (приватної військової компанії "Вагнер").
 
В свою чергу генерал-майор Віктор Назаров, якого у справі про збитий бойовиками літак Іл-76 засудили до семи років позбавлення волі, заявив, що вважає винним у трагедії Віктора Муженка та Василя Нікіфорова.