На Майдані Незалежності вшанують пам'ять журналіста Аркадія Бабченка

16:20, 30.05.2018
На Майдані Незалежності вшанують пам'ять журналіста Аркадія Бабченка

Пам'ять про журналіста Аркадія Бабченка вшановують, як в Україні, так і в Росії.

Акція із вшанування пам'яті вбитого російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка відбудеться в Києві на Майдані Незалежності в середу, 30 травня.

 

Відповідну інформацію про подію розміщено у Facebook.

 

"У Києві вбили незалежного журналіста з Росії Аркадія Бабченка - чесного і принципового друга України. Прийдемо віддати йому шану. Будь ласка, жодної партійної чи групово-ідеологічної символіки", - йдеться у повідомленні.

 

Зазначено, що акція розпочнеться о 19.00.

 

Як повідомлялося, російського журналіста Аркадія Бабченка, який останнім часом жив в Україні, вбили увечері 29 травня у Києві на порозі власної квартири. Журналісту тричі вистрелили у спину. Він помер у машині "швидкої".

 

За фактом вбивства журналіста відкрили кримінальне провадження. Однією із версій вбивства у поліції вважають професійну діяльність журналіста.

 

Бабченко народився в Москві 18 березня 1977 року, здобув освіту юриста-міжнародника. Однак відомим став насамперед як журналіст. Працював військовим кореспондентом у "Московському комсомольці", "Новій газеті", потім на якийсь час перейшов на телебачення.

 

Під час Революції гідності Бабченко підтримував Україну, був на Майдані, навіть зняв про це фільм. Від початку війни на Донбасі неодноразово бував у зоні бойових дій.

 

За опозиційні погляди журналіста переслідували у Росії. У 2017 році Бабченко через погрози та небезпеку для свого життя виїхав за межі Росії. Спочатку мешкав у Празі, згодом у Києві, де став ведучим програми "Prime: Бабченко" на кримськотатарському телеканалі ATR. Виховував шістьох дітей. 

 

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі засуджують вбивство журналіста Аркадія Бабченка у Києві і закликають до "справжнього розслідування".

 

При цьому звинувачення на адресу Росії в причетності до загибелі Бабченка Пєсков назвав "верхом цинізму на тлі такого жорстокого вбивства".

 

Раніше Слідчий комітет Росії заявив про готовність надати допомогу органам влади України в розкритті та об'єктивному розслідуванні вбивства журналіста Аркадія Бабченко.

 

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін про те, що ще рано говорити, хто стоїть за вбивством російського опозиційного журналіста, але політичні вбивства є однією з тактик, що їх застосовуює Росія для дестабілізації України.