Вселенський патріархат підготував Томос про надання автокефалії УПЦ

13:07, 26.05.2018
Вселенський патріархат підготував Томос про надання автокефалії УПЦ

Вселенський патріарх Варфоломій постійно молиться за об'єднання українців в одній церкві.

Томос про надання автокефалії Українській православній церкві вже написаний у Вселенському патріархаті.

 

Про це повідомив архімандрит, науковий співпрацівник Колумбійського університету у США Кирило Говорун в ефірі "5 каналу" в суботу.

 

"Томос вже готовий. Він вже написаний. Я навіть знаю, хто його писав - писав мій учитель в Афінському університеті, де я навчався. Це один з кращих каноністів у православному світі. Він геніальний каноніст! І тексти, які він пише, канонічні є абсолютно досконалими. Тому я думаю, що Томос буде прекрасним документом канонічності, до нього неможливо буде пред'явити ніяких претензій. Томос готовий", - сказав архімандрит.

 

Кирило Говорун пояснив, що давати Томос про автокефалію - прерогатива Константинопольського патріархату. Потім почнеться процес рецепції цієї автокефалії з боку інших православних церков.

 

"Зараз згоди православних церков не потрібно. Воно не передбачається цією процедурою", - підкреслив архімандрит Кирило.

 

Разом з тим, зазначив він, на другому етапі можуть "бути певні проблеми рецепції".

 

"Це займе певний час. Це може бути досить тривалий час... якісь технічні моменти рецепції залишаються. Але головна проблема вирішена", - підсумував знаний у православному світі теолог.

 

Як повідомляла «УМ», 19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

 

22 квітня Порошенко заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві.

 

Патріарх УПЦ КП Філарет підтримав рішення президента Петра Порошенка і висловив сподівання, що Вселенський Патріарх вирішить визнати українську церковну автокефалію.

 

В Українській православній церкві Московського патріархату оприлюднили заяву, в якій назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.

 

12 травня УПЦ Київського патріархату звинуватила Росію та прокремлівські політичні сили у втручанні в процес визнання автокефалії православної церкви в Україні.