Тарас Чорновол винуватить у викраденні погруддя батька відсутність охорони у музеї

25.05.2018
Тарас Чорновол винуватить у викраденні погруддя батька відсутність охорони у музеї

Погруддя В’ячеслава Чорновола вже не стоїть біля його батьківської хати у Вільховці. (Архівне фото Людмили НІКІТЕНКО.)

Біля батьківської хати В’ячеслава Чорновола у селі Вільховець Звенигородського району Черкаської області невідомі зруйнували пам’ятник і викрали погруддя відомого  українського політика.
 
Лом, яким зривали пам’ятник, вандали залишили на місці злочину. Його забрали правоохоронці і сподіваються, що там залишилися відбитки пальців.
 
 
«Вночі викрали погруддя. На жаль, ніхто з наших людей не чув і не бачив, як це було. Там по сусідству старенький чоловік тільки живе», — розповідає «Україні молодій» голова Вільховецької сільської ради Тетяна Колосенко.
 
За її словами, у селі працювали правоохоронці із Звенигородки та Черкас. Службовий собака взяв слід, пройшов кілька метрів по подвір’ю до траси, яка йде через село і проходить попід самим тином садиби-музею, але втратив його. 
 
«Пам’ятник великий, важкий, тож, напевно, його завантажили на автомобіль», — припускає Тетяна Олексіївна. «Пам’ятник був бронзовий. Злодії ще й гранітний п’єдестал, висотою майже півтора метра, звалили», — додає Василь Стрижиус, завідувач садибою-музеєм В’ячеслава Чорновола.
 
За словами завідувача, у самій хаті все як і було, сигналізація працює. Ніколи нічого подібного на території садиби-музею не траплялося. 
 
Погруддя В’ячеславу Чорноволу біля його батьківської оселі, де він ріс і жили рідні йому люди — батьки Килина Харитонівна та Максим Йосипович, встановили у грудні 2007 року, до 70-річчя з дня наро­дження В’ячеслава Максимовича.
 
Автором пам’ятника є черкаський скульптор Владислав Димйон. Вартість погруддя у ті роки складала 115 тисяч гривень. Ці кошти було виділено з державного бюджету.
 
Те, що сталося на малій батьківщині В’ячеслава Чорновола, його син Тарас назвав жахливою подією.
 
«У вандалів не може бути нічого святого, їх мають знайти і засудити, на що дуже сподіваюся. Принаймні, поліція зараз ніби розворушилася й, як кажуть, реально взялася шукати. Дай Боже, щоб результативно», — написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці». 
 
Син видатного українця також у дописі з гірокотою запитав: а взагалі комусь сьогодні потрібна пам’ять про В’ячеслава Чорновола?
 
Не про простих людей ідеться, уточнив Тарас В’ячеславович, які заходять до музею щодня, а про тих, хто мав би офіційно опікуватися національною пам’яттю, культурою, духовністю.
 
«Нема в Україні жодного музею В’ячеслава Чорновола. Київський меморіальний, саме як музей, а не кімнату зі стендами, знищено пару років тому. А музей у Вільхівці — це лише меморіальна частина — вчительська хата, в якій жили батьки та провів дитинство і юність батько», — пояснює син шанованого політика.
 
«Для незлічимих матеріалів, які ми могли б передати музею, є місце лише на кількох перекидних стендиках, які вдалося розмістити тільки на ґанку. Купу разів писали ми в усі інстанції про необхідність зведення поруч невеликої споруди, де б можна було зробити експозицію, проводити якісь заходи, розмістити працівників, сторожа, врешті-решт», — констатує Тарас Чорновіл.
 
Він переконаний, що погруддя вандали спиляли просто й безперешкодно, бо музей не охороняється. Адже у музеї, який має статус державного закладу культури і є філією Черкаського краєзнавчого музею, працює лише троє людей — директор та дві жіночки, які водночас і прибирають, і територію утримують у належному стані, й екскурсії проводять.