В Україні вперше святкують новий День морської піхоти (фото)

15:53, 23.05.2018

День морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України відтепер буде відзначатися 23 травня. Також змінено колір беретів морської піхоти з чорного на аквамарин.

 

Про це заявив президент Петро Порошенко, підписавши відповідний указ у Миколаєві під час урочистих заходів на честь 100-річчя створення морської піхоти у середу.

 

"Виходячи із нашого власного історичного календаря, ухвалив рішення встановити новий День морської піхоти України, який віднині відзначатиметься на державному рівні 23 травня", – сказав президент.

 

 

Крім цього Порошенко повідомив, що морська піхота віднині буде в новому однострої. Глава держави наголосив, що усвідомлює, що «цей процес є дуже непростий, бо зачіпає пам’ять, особисті почуття багатьох, хто в різні часи пов’язав свою долю з цим родом військ».

 

Однак, за його словами, ці зміни вже давно назріли і «поставлені перед нами самою історію та російською агресією проти нашої держави».

 

 

"Відсьогодні колір беретів українського морпіха набуває відтінку морської хвилі, як штормове Чорне й Азовське море. Зберігаючи чорні берети на почесних місцях вдома і в музеях, визволяти Україну в ході операції Об’єднаних сил морська піхота віднині буде в новому однострої", – сказав Верховний Головнокомандувач.

 

 

Раніше День морського піхотинця України відзначався 16 листопада, а за радянських часів - 2 серпня.