Покращення не буде: у Венесуелі Мадуро забезпечив себе владою до 2025 року

23.05.2018
Покращення не буде: у Венесуелі Мадуро забезпечив себе владою до 2025 року

Ніколас Мадуро.

Виборча комісія Венесуели оголосила Ніколаса Мадуро переможцем президентських ви­борів минулої неділі.

 

За даними комісії, за Мадуро проголосували 5,8 мільйона венесуельців (68 відсотків голосів). Другий результат — у Анрі Фалькона, який отримав підтримку 1,8 мільйона виборців. 925 тисяч голосів здобув проповідник Хав’єр Бертуччі.

 

Фалькон заявив, що не визнає результатів виборів через численні порушення, повідомляє агенція «Рейтер».

Країна, де гроші не рахують, а зважують 

Мадуро назвав своє переобрання «перемогою народу», а державні ЗМІ наголосили на рекордному відриві чинного президента від конкурентів.
 
Утім цього року на виборах явка, за даними виборчкому, становила лише 46 відсотків iз 20 мільйонів венесуельців з правом голосу.
 
Раніше джерело у виборчій комісії ствер­джувало, що активність виборців становила близько 32 відсотків, а опозиційні сили, які закликали бойкотувати голосування взагалі, запевняють, що явка була нижчою за 30 відсотків. На виборах 2015 року вона сягала 80 відсотків.
 
Президентські вибори у Венесуелі пройшли на тлі глибокої економічної та політичної кризи. У країні соціалізму латиноамериканського зразка бракує харчових продуктів та ліків, товари першої необхідності розподіляються за картковою системою, населення, щоб вижити, їздить за всім необхідним до сусідніх країн.
 
У деяких найбідніших провінціях країни до 70% дітей страждають від недоїдання.
 
У країні — гіперінфляція, національна грошова одиниця знецінюється найшвидшими у світі темпами. Гроші рахують, зважуючи... на вагах.
 
Міжнародний валютний фонд очікує, що інфляція у Венесуелі в поточному році становитиме 13 тисяч відсотків, а економіка скоротиться на 15 відсотків.
 
Багато провідних опонентів чинного президента-соціаліста Ніколаса Мадуро або перебувають у в’язниці, або змушені були втекти за кордон чи ж були позбавлені можливості висуватися як кандидати на виборах.
 
Раніше США та декілька країн Латинської Америки заявили, що не визнають ви­борів у Венесуелі. Чилійський президент Себастьян Піньєра звинуватив Мадуро у непомірній жадобі до влади.
 
Також 54 представники чилійської опозиції та колишні посадовці країни підписали спільну заяву щодо невизнання виборів у Венесуелі.
 
Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп підписав 21 травня указ, який посилює фінансові санкції США проти Венесуели.
 
Цей нормативний акт забороняє американським юридичним та фізичним особам здійснювати транзакції, що мають стосунок до державного боргу Венесуели, повідомили в Білому домі.
 
Там наголошують, що підписаний указ перекриватиме ще одну лазівку для корупції у Венесуелі.
 
Йдеться про те, що в майбутньому «корумповані офіційні особи Венесуели» не зможуть маніпулювати вартістю державних цінних паперів, отримуючи від цього відсотки, пояснив представник Білого дому.

Ганебне не може бути чесним і прозорим

Тим часом представники шести країн-членів «Великої двадцятки» заявили під час зустрічі в Буенос-Айресі про невизнання результатів ви­борів у цій латиноамериканській країні.
 
Через брак легітимності під час голосування представники Австралії, Аргентини, Канади, Мексики, США та Чилі відмовилися визнавати перемогу Мадуро на виборах.
 
Раніше у Білому домі називали голосування у Венесуелі «ганебним». Натомість влада Венесуели назвала вибори «чесними та прозорими».
 
Минулого року у Венесуелі відбувались масові протести проти влади Ніколаса Мадуро. Тоді у протистоянні загинули більше 100 людей і здавалось, що Мадуро може не втриматись при владі.
 
Але президент позбавив парламент властивих йому повноважень, передавши їх Національним установчим зборам, які укомплектував зі своїх прихильників. Ніколас Мадуро править країною з 2013 року, коли помер його попередник та політичний соратник Уго Чавес. 
 
Наступні президентські вибори мали відбутися в грудні 2018 року, але Національні установчі збори перенесли дату виборів. Опозиційна коаліція «Блок демократичної єдності», яка контролює парламент Венесуели, наразі розділена, там вважають, що ви­бори перенесли, щоб скористатися розбіжностями між опозиціонерами.
 
Двом головним кандидатам від опозиційної коаліції її керівництво не дозволило висуватися, інші відомі політики виїхали з країни.
 
Одна з причин бойкоту виборів опозицією — це результати виборів органів місцевого самоврядування в минулому році. Партія Мадуро перемогла в 17 з 23 штатів шляхом махінацій і зловживань.