У Шотландії хочуть провести новий референдум про незалежність від Британії

22.05.2018
Перший міністр уряду Шотландії Нікола Стерджен повідомила, що найближчим часом знову розпочне дебати про відокремлення регіону від Великої Британії.
 
Про це вона заявила в неділю, 20 травня, в ефірі телеканалу ITV.
 
За словами Стер­джен, перепоною до визначення дати проведення референдуму про незалежність Шотландії є відсутність результату в переговорах щодо «Брекзиту».
 
«Як тільки ми матимемо певну визначеність щодо результату «Брекзиту» і майбутніх відносин Об’єднаного Королівства з Євросоюзом, що, сподіваємося, станеться восени цього року, я знову розгляну питання щодо термінів проведення референдуму про незалежність», — цитує її слова інформагенція «Рейтер».
 
У березні 2017 року парламент Шотландії підтримав проведення нового референдуму про незалежність від Великобританії.
 
Пропозицію Ніколи Стерджен підтримали 69 депутатів, 59 проголосували проти.
 
Незалежна Шотландія, за задумом Стерджен, домагатиметься повноправного членства в Євросоюзі, але при цьому має зберегти фунт стерлінгів як національну валюту.
 
Однак у червні 2017-го Нікола Стер­джен тимчасово відмовилася від підготовки до другого референдуму про незалежність країни від Великобританії.
 
Виступаючи перед депутатами шотландського парламенту в Единбурзі, вона заявила, що питання про проведення референдуму слід вирішувати після того, як стане зрозуміло, на яких умовах Велика Британія виходитиме з Європейського Союзу.