Луценко вніс подання про притягнення до відповідальності депутата Пономарьова

17:05, 18.05.2018
Луценко вніс подання про притягнення до відповідальності депутата Пономарьова

Депутат Олександр Пономарьов може бути притягнутий до відповідальності за перешкоджання роботі журналістів (Українська правда)

Генеральний прокурор України Юрій Луценко направив до Верховної Ради подання про притягнення до кримінальної відповідальності депутата з групи «Воля народу» Олександра Пономарьова за перешкоджання журналістській діяльності.

Про це повідомляє речниця Генерального прокурора Лариса Сарган.

"Нагадаю, що це той народний обранець, який у приміщенні Верховної Ради України перешкоджав роботі журналістів інтернет-видань "Цензор.нет" та "Каменярі-інфо", - пише вона у Facebook. 

Генеральна прокуратура підозрює олександра Пономарьова у злочині, передбаченому ч.1 ст.171 Кримінального кодексу - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Лариса Сарган розповіла, що депутат, зокрема, незаконно вилучив зібрані журналістом матеріали і його технічні засоби, а також перешкоджав роботі представникам ЗМІ.

"Факт вчинення народним депутатом О. Пономарьовим кримінального правопорушення достатньо повно підтверджується законно зібраними у кримінальному провадженні доказами", - зазначено у повідомленні.

Лариса Сарган повідомила, що це кримінальне провадження розслідувала Служба безпеки України, а прокуратура Києва здійснює в ньому процесуальне керівництво.

"Подання вже зареєстроване в апараті Верховної Ради України", - додає вона та публікує лист-подання від генерального прокурора.

Водночас Олександр Пономарьов переконує, що депутатську недоторканість із нього не знімуть, бо у Верховній Раді не набереться достатньої кількості голосів за це.

Відповідну заяву він зробив виданню "Українська правда".

"Я думаю, навіть якщо це дійде до зали (сесійної зали ВР – УП), однозначно не проголосують", – сказав нардеп.

Олександр Пономарьов вважає, що журналісти "вели себе по-хамськи", не представились та заважали йому під час розмови з колегою.

"Це процеси, які стомлюють всіх, тому що від цього страждають практично всі", – пояснив народний депутат, чому колеги, на його думку, не підтримають зняття з нього недоторканності.

Коментуючи конфлікт з журналістами у Верховній Раді, Олександр Пономарьов сказав, що дві особи "без посвідчення, без бейджиків, без жодних знаків розпізнання вклинилися" між ним та колегою і почали знімати їх на телефони.

"Їм зроблено було прохання не заважати, вони досить нахабно себе повели… З рештою, закінчилося тим, що відібрав у них телефон і сказав, що на вулиці поверну", – розповів депутат свою версію подій та запевнив, що телефон одразу повернув.


Він також сказав, що не вважає свої дії перешкоджанням журналістам.

"Для початку, про те, що це журналісти, повинні бути хоч якісь розпізнавальні знаки", – зазначив Олександр Пономарьов, додавши, що вже пізніше дізнався, що це були журналісти.