Німеччина хоче збільшити витрати на армію

17:08, 29.04.2018
Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн вимагає збільшити фінансування збройних сил на додаткові 12 мільярдів євро протягом трьох років, передає DW.
 
У 2019 глава відомства пропонує збільшити витрати на три мільярди євро, в 2020 - на чотири, і ще п'ять додаткових мільярдів виділити на 2021 рік.
 
Своєю чергою, глава Мінфіну Олаф Шольц пропонує збільшити оборонні витрати менше, ніж на половину цієї суми. За проектом бюджету, фінансування планується збільшити лише на 5,5 мільярда євро загалом до 2021 року.
 
Оборонне відомство попереджає, що в умовах недостатнього фінансування у 2019 році може зірватися "щонайменше один із запланованих великих міжнародних проектів озброєнь".
 
Міноборони вже підготувало список проектів, від яких доведеться відмовитися. На першій позиції в ньому - співпраця з Норвегією у сфері розробки підводних човнів, на другій - закупівля шести транспортних літаків C-130 Hercules, які повинні базуватися на аеродромі у Франції.
 
Канцлер ФРН Ангела Меркель раніше заявила, що у 2019 році Берлін планує збільшити витрати на оборону до 1,3% ВВП і одночасно має на меті досягти цільового показника в 2% від ВВП до 2024 року.
 
Згідно з даними Міністерства оборони Німеччини, в минулому році витрати країни на оборону склали 37 млрд євро або 1,2% ВВП. НАТО вимагає від країн-членів витрачати на оборону не менше 2% ВВП.