КНДР і Південна Корея задекларували завершення 70-річної війни

13:30, 27.04.2018
КНДР і Південна Корея задекларували завершення 70-річної війни

Кім Чен Ин та Мун Чже Ін після підписання декларації про плани завершити війну.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин та президент Південної Кореї Мун Чже Ін домовилися  нарешті закінчити війну, яка формально тривала між країнами майже 70 років, та досягнути повної денуклеаризації Корейського півострова.

 

Лідери підписали відповідну декларацію під час історичного саміту на південнокорейській стороні прикордонного села Пханмунджом у п’ятницю

 

Наразі Північна та Південна Кореї технічно залишаються у стані війни, оскільки війна 1950-1953 років закінчилася укладенням перемир’я, а не мирного договору.

 

Кім Чен Ин та Мун Чже Ін заявили, що наступного місяця вони проведуть військові переговори і будуть домагатися "поетапного роззброєння", не надавши детальнішої інформації.

 

Вони оголосили, що планують формально проголосити резолюцію про завершення війни і перетворити нинішнє перемир'я в мирний договір до кінця року.

 

Обидві сторони "підтвердили свою спільну мету без'ядерного Корейського півострова шляхом повної денуклеаризації".

 

"Південна і Північна Корея домовилися докласти зусиль для забезпечення підтримки і співпраці міжнародного співтовариства у справі денуклеаризації Корейського півострова", - йдеться в заяві за підсумками зустрічі.

 

Стоячи поруч з главою Південної Кореї, Кім Чен Ин звернувся до міжнародних ЗМІ, заявивши, що дві Кореї - це єдиний народ, який повинен працювати разом задля возз'єднання.

 

"Ми не ті люди, які повинні протистояти один одному, ми повинні жити в єдності. Ми довго чекали, коли цей момент трапиться. Всі ми", - сказав лідер КНДР.

 

І додав: "Ми зможемо насолоджуватися миром і процвітанням на Корейському півострові, не боячись війни"

 

Як повідомляла «УМ», це перший візит північнокорейського лідера до Південної Кореї після війни 1953 року.