Євросоюз має призначити спецпредставника з питань Донбасу і Криму

20:41, 19.04.2018
Європейський союз має докладати більше для вирішення конфлікту на Донбасі та деокупації Криму і призначити спеціального представника з цих питань. Про це йдеться у заяві, ухваленій Парламентським комітетом асоціації ЄС-Україна на засіданні, яке відбулося 18-19 квітня у Страсбурзі.
 
"ЄС повинен робити амбітні пропозиції стосовно своєї ролі у вирішенні конфлікту, такі як призначення спеціального представника ЄС щодо конфлікту в Східній Україні та Криму", - йдеться у заяві.
 
Комітет також розчарований, що за чотири роки після незаконної анексії Криму та міста Севастополя Російською Федерацією жодної конкретної пропозиції міжнародного формату переговорів з деокупації півострова не було обговорено на міжнародних форумах.
 
"Висловлюємо жаль з приводу того, що Рада із закордонних справ не затвердила висновки щодо України на своєму останньому засіданні у березні 2018 року, тому закликаємо держави-члени ЄС провести цю дискусію з ухваленням висновків на черговому можливому засіданні Ради закордонних справ", - йдеться у заяві.
 
Депутати також засудили як політичне переслідування незаконне ув'язнення у Росії та Криму громадян України, а також погіршення ситуації з правами людини в Криму, зокрема для кримських татар.