Під Нікополем пошкодили найбільший скіфський курган «Нечаєва могила»

22:03, 16.04.2018
Під Нікополем пошкодили найбільший скіфський курган «Нечаєва могила»

Поліція Нікополя Дніпропетровської області відкрила кримінальне провадження через пошкодження невідомими скіфського царського кургану “Нечаєва могила”.

 

Про це повідомляє місцевий відділ поліції.

 

“До Нікопольського відділу поліції надійшла інформація про те, що поблизу села Криничувате Нікопольського району пошкоджено археологічний пам'ятник скіфського кургану, який є культурною спадщиною України. Під час огляду місця події у верхній частині кургану було виявлено отвір розміром 0,8м х 0,8м та глибиною приблизно 20 метрів”, - йдеться в повідомленні.

 

За даними поліції, провадження відкрите за частиною 1 статті 298 Кримінального кодексу України (знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини).

 

Поліцейські наразі з’ясовують обставини пошкодження пам’ятки і встановлюють причетних осіб, триває слідство.

 

 

Водночас, як розповів у коментарі Радіо Свобода заступник директора Нікопольського краєзнавчого музею Мирослав Жуковський, курган «Нечаєва могила» на Нікопольщині є останнім скіфським царським курганом такої висоти (близько 20 метрів) на території України.

 

Дослідники також вважають його найбільшим скіфським курганом у Євразії. Він має статус пам’ятки національного значення. Досі курган був недослідженим.

 

“Нечаєва могила” як пам’ятка ІІІ століття до нашої ери завжди привертала до себе увагу дослідників з України та з-за кордону. Він є, як кажуть дослідники, є останнім скіфським “мамонтом”. І раніше було зафіксовано кілька спроб його незаконних розкопок. Але останнє повідомлення про те, що почалось його масштабне пошкодження, викликає тривогу.

 

“Те, що відомо, – глибокі ходи, наявність інструментів, робота, ймовірно, бригади копачів, – говорить про те, що хтось зробив замовлення на пограбування цього кургану. Хтось вирішив замахнутись на національне багатство України, тому потрібні зусилля правоохоронних органів для встановлення причетних до незаконних розкопок, і зокрема, тих, хто, можливо, їх консультував”, – зауважив пан Жуковський.

 

За його словами, скіфський царський курган “Нечаєва могила” на Нікопольщині не мав і досі не має охоронної зони. Це призвело до того, що за радянських часів з дозволу місцевої влади біля нього був встановлений пам’ятник червоноармійцям, загиблим у Другій світовій війні.

 

Як заявив історик, зараз в Україні – на Дніпропетровщині та Херсонщині – збереглося лише кілька курганів такого типу, усі вони були досліджені.