Американські експерти: Росія використовує російськомовне населення для підриву України

15:25, 14.04.2018
Американські експерти: Росія використовує російськомовне населення для підриву України

Мітинг у Донецьку в 2012 році (ілюстрація)

У новому дослідженні американського аналітичного центру RAND повідомляється про небезпеку підриву Росією державності в Україні, країнах Балтії та інших сусідніх країнах за допомогою маніпуляцій громадською думкою російськомовного населення, особливо за допомогою соцмереж.

Про це повідомляє Радіо свобода.

Експерти зазначають, що особливу роль у підриві держави Росія надає росіянам, російськомовним та проросійським організаціям.

"Там, де це можливо, вона використовує росіян та російськомовне населення. У більш віддалених країнах ЄС і НАТО Кремль намагається досягти політичного паралічу, створюючи інформаційний хаос, розбурхуючи страхи та знижуючи довіру до західних і демократичних інститутів", - зазначають аналітики.

У дослідженні зазначається, що найбільш ефективною тактикою у Кремлі вважають вбивання клину між етнічними росіянами і російськомовним населенням та відповідними державами - в Україні, Латвії, Литві, Естонії, меншою мірою - у Молдові та Білорусі.

Проте на передньому краї боротьби залишається Україна, проти якої застосовується весь арсенал підривних засобів ще з 2014 року, зауважує один з авторів звіту Тодд Гельмус.

"Ніде загроза не є більш відчутною, ніж в Україні, яка залишається головним полем бою для пропаганди з часу революції 2014 року. Інші країни в регіоні спостерігають за діями Росії, зокрема за анексією Криму і усвідомлюють, що і їм потрібно бути пильними щодо російської пропагандистської кампанії", – говорить дослідник.

Елізабет Бодін-Барон, дослідниця корпорації RAND, яка вивчала роль акаунтів у соціальних мережах, таких як Twitter та Facebook, говорить, що Росія здатна мобілізувати на них потужні ресурси.

"У критичний для себе момент, такий як, наприклад, конфлікт з Україною, Росія спроможна наводнити новинні сайти десятками тисяч коментів щодня", – говорить дослідниця.

Використовуючи нові методи аналізу соціальних мереж, RAND з’ясував, що проросійські активісти у мережі Twitter, які споживають і поширюють проросійську та антиукраїнську пропаганду, складають близько 41 тисячі акаунтів. Протистоять їм у мережі Twitter 39 тисяч користувачів, які виробляють і поширюють проукраїнський та антиросійський контент. Між цими інтернет-громадами є суттєві різниці, які свідчать про те, що з боку Росії "грає" більше ботів, і контент генерується централізовано, хоча кількість ботів не є значною, ані в одному, ані в іншому випадку.

Аналітики корпорації RAND також рекомендують іти шляхом блокування російської пропаганди. Вони радять розробити методи, завдяки яким західні країни зможуть швидше та ефективніше відстежувати та вивчати російську пропаганду, а також вимірювати завдані збитки у формі поширення та впливу пропаганди. Технічні можливості для цього вже зараз має платформа Google. Дослідники закликають аналізувати головні посили російської пропаганди, відчитувати її цілі та стратегію і розуміти тактику.

Серед іншого, вони радять проводити кампанію інформаційної грамотності, для того, щоб збудувати механізми опору всередині ризикового населення, допомогти російськомовним краще розпізнавати фейкову інформацію та пропагандистський контент.