Reuters дізналося про засекречені чартери з російськими найманцями в Сирію

09:39, 07.04.2018
Reuters дізналося про засекречені чартери з російськими найманцями в Сирію

Сирійська авіакомпанія Cham Wings доставляє російських найманців в сирійські Дамаск і Латакію рейсами, які відсутні в офіційних звітах перевізника, пише Reuters.
 
Однак інформація про ці рейсах регулярно з'являється в онлайн-базах з відстеження польотів. Так, протягом 14 місяців, починаючи з 5 січня 2017 року, було виявлено 51 політ літаків Cham Wings з Дамаска і Латакії в Ростов і назад. Щоразу для цього використовувалися лайнери Airbus A320, які можуть перевозити до 180 пасажирів.
 
Автор розповідає про розмову з групою 30 засмаглих росіян, які прилетіли в ростовський аеропорт. Один з них відмовився давати коментарі, звідки вони прибули, посилаючись на підписані документи.
 
США включили Cham Wings до списку санкцій у 2016 році за передбачувану доставку проасадівських бійців до Сирії і допомогу сирійській військової розвідці в доставці зброї і спорядження.
 
У відповідь на запит в авіакомпанії відповіли, що вся інформація про польоти є на сайті компанії. Польотів в Ростов на сайті не виявилося. Хоча онлайн-сервіси підтверджують зворотнє.
 
Американська влада намагається заблокувати доступ до літаків за допомогою включення окремих компаній в санкційні списки. Уряд США також вніс до "чорного списку" декілька компаній за межами Сирії, звинувачуючи їх у тому, що вони виконують роль посередників для доставки найманців РФ в Сирію.
 
Серед таких компаній виявилася і Khors and Dart. В останні роки вона зареєструвала в Україні два десятка літаків. Далі літаки продавали або здавали в оренду, і в результаті їх експлуатували авіакомпанії Ірану і Сирії згідно з даними про відстеження польотів.
 
"Виявлена ​​схема поставок літаків на Близький Схід показала пролом в санкціях США, які повинні були обмежити можливості Асада і його союзників з іранського Корпусу вартових ісламської революції і угруповання "Хезболла" отримувати бійців і техніку, необхідну для військової кампанії", - сказано в матеріалі.
 
Офіційно Міноборони РФ надало дані про 44 загиблих військовослужбовців з моменту початку операції в Сирії у вересні 2015 року. За оцінками агентства, які ґрунтуються на опитуваннях сімей і друзів загиблих, а також місцевих чиновників, тільки з січня по серпень 2017 року в Сирії загинули не менше 40 приватних контрактникі