Про видворення російських дипломатів оголосила Ірландія, Молдова та в НАТО

20:16, 27.03.2018
Про видворення російських дипломатів оголосила Ірландія, Молдова та в НАТО

Російські дипломати із родинами покидають Лондон (sky.news)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив про анулювання акредитації семи російських представників. Із Молдови вишлють трьох дипломатів із Росії, а Ірландія позбудеться одного представника РФ.

Про анулювання акредитації в НАТО повідомив Генеральний секретар організації, інформує ВВС.

"Сьогодні я анулював акредитацію семи представників російської місії в НАТО", - повідомив Єнс Столтенберг, а також додав, що не затвердив ще три запити на акредитацію від Росії.

Попереднього разу НАТО висилало трьох російських представників у 2009 році.

Прес-служба Міністерства закордонних справ Молдови повідомила, що через "справу Скрипаля" країну мають покинути 3 російські дипломати.

Рішення молдовської влади ухвалено у знак солідарності з Британією, яка вислала російський послів після отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля у місті Солсбері.

У МЗС Молдови повідомили, що 27 березня викликали російського посла Фаріта Мухаметшина, йому передали вербальну ноту протесту.

"Згідно із нотою троє російських дипломатів оголошуються персонами нон-грата, вони повинні покинути територію Молдови протягом семи днів", — йдеться в повідомленні.

До висилки російських дипломатів через підозри у використанні Росією хімічної зброї на території Британії повідомляє також Ірландія. Країна позбудеться одного представника Росії.

У заяві міністра закордонних справ Саймона Ковні йдеться, що російському послу в Ірландії повідомили, що "акредитація одного із членів його персоналу з дипломатичним статусом припиняється" і ця людина повинна залишити Ірландію.

Минулої ночі Ковні розмовляв з міністром закордонних справ Великої Британії Борисом Джонсоном і запевнив, що Ірландія буде діяти солідарно з Британією.

Ковні заявив, що напад у Солсбері був "образою для заснованої на правилах міжнародної системи".

Ірландія приєдналася до понад 20 країн, які оголосили про видворення загалом понад 140 співробітників російських дипломатичних місій у відповідь на хімічну атаку в Солсбері у Великобританії.

Нагадаємо, міністр МЗС Росії Сергій Лавров назвав хамством акцію із видворення представників дипломатичних місій Росії, яку започаткували у Великобританії.