У Мінську затримали десятки опозиціонерів у День Волі

14:58, 25.03.2018
У Мінську затримали десятки опозиціонерів у День Волі

На площі Якуба Коласа в Мінську затримували білорусів із біло-червоно-білими прапорами.

Лідер Білоруського національного конгресу Микола Статкевич і десятки його прихильників затримані білоруськими правоохоронцями під час спроби розпочати не дозволену владою ходу на площі Якуба Коласа в центрі Мінська у неділю.

 

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

 

За даними журналістів, спочатку затримували всіх, хто мав при собі біло-червоно-білі прапори, квіти, під приводом "для встановлення особи". Потім почали затримувати всіх, хто перебував на площі.

 

Як повідомляє правозахисний центр "Весна", затриманий лідер Білоруського національного конгресу Микола Статкевич перебуває в Ленінському РУВС Мінська.

 

За даними правозахисників, всього затримано від 30 до 50 осіб, в тому числі близько 10 спостерігачів "Весни", а також журналістів "Белсату" Катерину Андрєєву, Сергія Ковальова, Ігоря Ілляша, Любов Луньову.

 

Як повідомила співголова руху солідарності "Разом" Олена Толстая, затриманих на площі Якуба Коласа в автозаках відвезли до Радянського РУВС Мінська.

 

Пізніше дружина Статкевича Марина Адамович повідомила, що її чоловік перебуває в Центрі ізоляції правопорушників на вулиці Окрестіна, де буде відбувати 10 діб арешту за одну з акцій, яка пройшла восени 2017 року, повідомляє "Білоруський партизан".

 

Адамович не виключає, що під арештом Статкевич може пробути й більш тривалий термін, оскільки проти нього складено ще один адміністративний протокол, рішення суду за яким поки немає.

 

Статкевича було затримано відразу після того, як він вийшов зі свого будинку і мав намір вирушити на ходу на площу Якуба Коласа. Протягом декількох днів навпроти його будинку чергували мікроавтобуси з людьми в штатському, а у неділю також і машина міліції.

 

Коли Статкевич вийшов з дому, до нього підійшли двоє співробітників міліції, які сказали, що треба провести перевірку з приводу постанови суду Московського району столиці.

 

Статкевич був ініціатором проведення ходи 25 березня в Мінську. Заявку його соратників відхилили, шістьох затримали напередодні. В даний час в Білорусі тривають превентивні затримання.

 

При цьому концерт у Мінську і низка розважальних заходів дозволені практично по всій Білорусі.

 

Зазначимо, у Білорусі перед святкуванням 100-річчя Білоруської народної республіки (День волі) у суботу пройшли затримання активістів.

 

Кілька днів тому міліція затримала ініціаторів ходи 25 березня в Мінську до 100 років проголошення незалежності Білоруської Народної Республіки, зокрема керівника руху солідарності "Разам" В'ячеслава Сівчика, координатора громадянської кампанії "Європейська Білорусь" Максима Вінярського, письменника і колишнього кандидата в президенти Володимир Некляєва.

 

День Волі – неофіційне національне білоруське свято, річниця виникнення першої національної білоруської держави, Білоруської Народної Республіки (25 березня 1918 року).

 

З початку 1990-х років у Мінську та інших містах Білорусі проводяться політичні акції, мітинги, хода, присвячені цій даті. Ці масові акції неодноразово насильницькими методами зупиняла міліція, активістів, що брали в них участь – арештовували.