Верховна Рада частково відмінила «поправки Лозового» до КПК

15:17, 22.03.2018

У Верховній Раді ухвалила законопроект №8151, який скасовує норму Кримінального процесуального кодексу про порядок отримання дозволу на слідчі дії, які були частиною так званих "поправок Лозового".

Депутати відмінили необхідність для слідчих і прокурорів отримувати дозволи на слідчі дії лише в судах за місцем реєстрації органу досудового розслідування.

При цьомуавторка законопроекту Олена Сотник наголосила, що норми, які вступили в дію із 16 березня, фактично заблокували роботу слідчих, адже суди за місцем реєстрації органу слідства не справлятимуться із валом запитів від слідчих.

Однак, повністю вимогу про дозвіл суду не відмінили: дозвіл слідчі отримали право отримувати за місцем проведення слідчих дій.

Народний депутат Антон Геращенко наголосив, що закон виправляє маніпуляції, допущені Верховною Радою під час голосування за пакет нових процесуальних кодексів 3 жовтня 2017 року.

"Через ці помилки з 16 березня слідчі і прокурори, які працюють, наприклад, в місті Ізмаїлі Одеської області, з будь-якого питання, що вимагає рішення суду, повинні їхати до Одеси за 250 кілометрів", - пише нардеп.

Він зазначив, що ця норма нового КПК також "просто завалює" роботою суди.

"Закон 8151 вирішує цю проблему, створену Верховною Радою, і повертає старий порядок ухвалення процесуальних рішень у кримінальних справах на місця", - додав Геращенко.