В НБУ роз'яснили порядок округлення копійок у чеках після відміни дрібних монет

12:18, 21.03.2018
В НБУ роз'яснили порядок округлення копійок у чеках після відміни дрібних монет

Платити в магазинах будемо по-новому (ілюстрація)

Національний банк України затвердив правила округлення суми готівкових розрахунків в чеку із 1 липня 2018 року у зв’язку із поступовим виведенням із обігу дрібних монет.

Згідно повідомлення НБУ, якщо при розрахунках готівкою сума в чеку закінчуватиметься на 1-4 копійки, то її округлюватимуть до меншого десятка, якщо 5-9 копійок, то до більшого. При безготівковому розрахунку округлення не проводитимуть.

Тобто, якщо необхідно буде сплатити, наприклад, 1 гривню 3 копійки, то касиру треба віддати 1 гривню, а якщо 1 гривню та 5 копійок, то з гаманця діставати доведеться вже 1 гривню та 10 копійок.

Однак, у разі наявності в покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами.

У чеках будуть друкувати суму для розрахунків готівкою до заокруглення та після нього.

"Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України", - нагадують в НБУ.

"Водночас Національний банк України не вилучатиме з обігу монети дрібних номіналів. Вони і надалі перебуватимуть в обігу та використовуватимуться як засіб платежу (грошова одиниця України – гривня і надалі дорівнюватиме 100 копійкам). Разом з тим з 01 липня 2018 року додатково готівковий обіг не поповнюватиметься зазначеними номіналами монет", - зазначається у повідомленні.