У Тернополі вирішили боротися з «візуальним хаосом»

21.03.2018
У «файному місті» хочуть навести лад із розміщенням різноманітних вивісок та елементів зовнішньої реклами, бо їх всезростаюча кількість та строкатість пішла аж ніяк не на користь обличчю міста.
 
Про те, як саме це можна зробити, йшлося на недавній публічній консультації за участю представників влади, підприємців та громадських активістів, яку організувала ГО Centre UA. 
 
Як зазначила регіональна координаторка громадської організації в Тернополі Юлія Ковальчук, безсистемне розміщення вивісок призводить не лише до візуальної непривабливості, а й до пошкоджень і руйнації фасадів та до спотворення історичних будівель.
 
Відтак під час заходу обговорювали, зокрема, такі питання: як посилити контроль за незаконно встановленими вивісками, хто має розробити нові правила, як збалансувати інтереси підприємців та міської влади, чи потрібне місту створення єдиного візуального стилю.
 
У результаті розмови громадські активісти вирішили ініціювати створення робочої групи, куди ввійдуть представники всіх зацікавлених сторін.
 
Вона й готуватиме проект необхідних змін до Правил благоустрою Тернополя з їх наступним громадським обговоренням та винесенням на затвердження сесії Тернопільської міської ради.
 
До слова, у липні 2015 року виконавчий комітет Тернопільської міської ради вже затверджував зразки зовнішнього вигляду та розміщення рекламних засобів та вивісок у центральній частині міста.
 
Відповідним рішенням регламентувалося і те, як повинно це все виглядати і де саме та як розміщуватися. Залишається сподіватися, що наступна спроба буде більш ефективною.