Україна втрачає мільярди без сканерів на митницях

21:31, 19.03.2018
Україна втрачає мільярди без сканерів на митницях

Українська митниця потребує сканерів для контейнерів і вантажівок.

Україна втрачає мільярди гривень через те, що досі не встановлені спеціальні сканери для перевірки вантажів на регіональних митницях України.

 

Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк в інтерв'ю BBC News Україна в понеділок.

 

"Державна фіскальна служба кілька разів оголошувала тендери на закупівлю сканерів. Вони збиваються іншими компаніями. Є кілька варіантів: або хочуть просунути свої сканери, або загалом загальмувати процес встановлення такого обладнання на державному кордоні", - заявив Олександр Данилюк.

 

На його думку, такі сканери дали б змогу перевіряти без вивантаження товарів, наскільки вміст фур відповідає задекларованому.

 

Міністр фінансів наголошує, що закупівля та встановлення такого обладнання на митницях допоможе протидіяти корупції.

 

"Немає значення, що є причиною. Сканери мають бути встановлені. Будемо розбиратися, хто це робить. Ми втрачаємо мільярди", - додав пан Данилюк.

 

Зауважимо, у жовтні 2017 року ДФС заявляла, що закупівлю сканерів блокує Антимонопольний комітет України.

 

Тоді компанія Arempa International Ltd FZC подала чергову скаргу до адміністративної колегії АМКУ щодо усунення дискримінаційних норм, які містяться в тендерній документації. На підставі її скарг тендери були заблоковані.

 

У ДФС також запевнили, що для того, аби унеможливити скасування закупівлі сканерів, ініціюють внесення змін до тендерної документації.