Охоронець Медведчука на суді не визнав, що бив журналістів «Схем»

20:51, 16.03.2018

У Солом’янському суді Києва почався розляд справи щодо звинувачень у побитті журналістів-розслідувачів програми "Схеми" охороною Віктора Медведчука, який літав до Москви.

Обвинувачений своєї провини не визнав.

Про це повідомляє "Радіо свобода".

У суді також визначили черговість вивчення матеріалів справи, порядок дослідження доказів та виступу сторін.

Наступне засідання суддя Оксана Криворот призначила на 3 травня.

"Ми будемо доводити вину обвинуваченого, оскільки вважаємо, що проведені всі заходи на досудовому розслідуванні з метою встановлення винних та притягнення до відповідальності. З цього провадження виділене окреме щодо інших невідомих осіб і проводиться досудове розслідування. Про стан цього провадження наразі невідомо", – зазначила адвокат Віра Крат, яка захищає журналістів програми "Схеми" в суді.

Захисник одного з охоронців Віктора Медведчука під час підготовчого засідання заявив, що вони клопотатимуть про допит свідків.

Напад на знімальну групу програми "Схеми" стався 7 листопада біля VIP-терміналу аеропорту "Київ". Коли туди прилетів приватний борт Віктора Медведчука, його охоронці почали перешкоджати роботі журналістів, які перебували там з метою зафіксувати прямі перельоти лідера організації "Український вибір" до Росії. Віктор Медведчук, як уповноважений державою на ведення переговорів щодо звільнення заручників, має на це виняткове право.

Однак, як виявили журналісти, він користується цим правом також і з приватних питань. Так, у листопаді 2017 року він прилетів із Москви в компанії народного депутата від "Опозиційного блоку" Тараса Козака та бізнесмена Нісана Моісеєва.

Захист політика, у свою чергу, звинуватив журналістів у «втручанні в приватне життя» Віктора Медведчука та його родини, і навіть звернувся до поліції з вимогою відкрити кримінальне провадження щодо цього.

Віктор Медведчук, підприємець, лідер організації «Український вибір» і кум президента Росії Володимира Путіна, є також представником України в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, яка займається, зокрема, визволенням заручників.