Волкер радить Росії вивести війська з Донбасу

15:19, 10.03.2018

Росія може досягти своїх цілей у намаганні вплинути на Україну та наблизити її до себе лише у тому випадку, коли почне виведення своїх військ зі Східної України.

 

Таку думку висловив спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер на Брюссельському форумі у суботу.

 

На його думку, Росія хотіла б бачити в Україні проросійський уряд і відновити те, що вона сприймає, як "нормальну ситуацію".

 

Але, вважає американський дипломат, напавши на Україну, анексувавши Крим та продовжуючи окупацію її сходу, росіяни вчинили протилежне й отримали більш об’єднану, більш націоналістичну й орієнтовану на Захід та антиросійську Україну. Цього ніколи раніше не було, додав Волкер.

 

За його словами, ця тенденція поглиблюється з кожним днем, молоде покоління українців для Росії втрачене остаточно, бо "вони сприймають її як агресора та окупанта".

 

"Тож якщо Росія хоче досягти своїх цілей у намаганні вплинути на Україну та наблизити її до себе, то починати їй слід з виведення своїх військ зі Східної України", – заявив Волкер.

 

Він також констатує, що Росія не виконує положення Мінських домовленостей: "Мінські домовленості існують. І вони включають усі питання, які необхідні для забезпечення припинення вогню, відновлення українського національного контролю, суверенітету і територіальної цілісності. Але проблема полягає лише у тому, що ці домовленості мають бути імплементовані".

 

За його словами, Росія, будучи підписантом цих домовленостей, не забезпечує стале припинення вогню, продовжує розгортання своїх військових органів військового управління та не виводить важке озброєння з регіону.

 

"Україна втрачає щотижня декілька своїх солдатів. Уявіть, що ви маєте реальну війну на своїй території. Не десь далеко, а безпосередньо на вашій території. І ваші збройні сили захищають вашу країну, втрачаючи солдатів, які захищають власну країну. Ось така ситуація нині в Україні. Уявіть вплив цього на політику в країні", - наголосив Волкер.

 

Американський дипломат акцентував увагу, наскільки важко керівництву держави в таких умовах вирішувати питання економіки, розвитку освіти, інших нагальних потреби і проблеми суспільства.

 

"Ось під таким тиском нині перебуває Україна", - відзначив спецпредставник США.

 

Зауважимо, що Брюссельський форум – це щорічний майданчик обговорень політиками, експертами, науковцями, представниками громадянського суспільства глобальних, політичних, економічних, безпекових проблем світу, включаючи трансатлантичні відносини.

 

У дискусії на заході, організованому американським Фондом Джермана Маршалла, також брали участь український віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе і президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі.