Східну Гуту в Сирії залишають повстанці

13:57, 10.03.2018

Частина повстанців почали залишати оточений сирійськими урядовими силами підконтрольний повстанцям анклав Східна Гута, неподалік Дамаска.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ в суботу.

 

Рішення про евакуацію ухвалили під час консультацій представників ООН із лідерами повстанців.

 

Сирійське державне телебачення 9 березня показало відео, на якому близько десяти бійців зі своїми родинами прибувають до пропускного пункту Аль-Вафідін і сідають в автобус.

 

Угруповання «Джейш аль-Іслам» («Армія Ісламу»), найбільша з кількох груп бойовиків у Східній Гуті, заявило, що представників джигадистського угруповання «Хаят Тахрір аш-Шам» евакуюють до північної провінції Ідліб.

 

Зазначимо, що раніше, 5 березня Організація Об’єднаних Націй не змогла доставити медикаменти у Східну Гуту через обстріли провладних військ.

 

За останніми даними, війська Асада захопили більше половини Східної Гути, кількість загиблих перевищила 900.

 

24 лютого Рада Безпеки ООН одностайно ухвалила  резолюцію, яка вимагає негайного 30-денного припинення вогню в Сирії. Голосування про перемир'я кілька разів відкладалося, зокрема, через Росію.

 

Однак невдовзі після рішення ООН Східну Гуту знову атакували. А 25 лютого повідомили про газову атаку, внаслідок якої загинула дитина.

 

Східна Гута — одна із зон деескалації, в якій сирійська влада та загони опозиції за участі Росії, Ірану та Туреччини домовилися про припинення режиму вогню весною минулого року.