До 350%: влада планує значно підвищити ціни на електроенергію

07.03.2018
Досить невтішною є ситуація з тарифами на електроенергію для населення в Україні.
 
У своєму офіційному прогнозі Міністерство економічного розвитку та торгівлі передбачає здорожчання електроенергії для населення у середньому на 20% вже цього року.
 
Хоча послуги «Київенерго» вже підвищились у ціні на 30-90%, що пояснюється збільшенням середньої заробітної плати та коректуванням видатків.
 
Цікавим є й те, що попри «логічне» обґрунтування необхідності підвищення вартості електроенергії, в Антимонопольному комітеті зазначили, що Україна має технічну можливість робити закупівлі за кордоном. Адже після низки здорожчань виявилося, що ціна електроенергії в сусідніх країнах значно нижча.
 
Але далі більше. Як стверджують спеціалісти, із часом в Україні всі обленерго перейдуть на так звані RAB-тарифи, згідно з якими для окремих споживачів електроенергія подорожчає на 350%.
 
Кiлька обленерго вже подали до Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), документи з проханням перевести їх на ці тарифи.
 
І фактично обленерго, які перейдуть на нову методику формування цін, на рівному місці отримають на мільярди гривень більше.
 
Причину нововведень пояснюють тим, що, мовляв, ці зайві гроші повинні піти на модернізацію інфраструктури, бо, за прогнозами української влади, через 13 років електромережі прийдуть у повну непридатність.
 
Суть у тому, що власники обленерго зможуть отримувати певний відсоток від «старих» і «нових» активів. Це, з одного боку, збільшить прибуток, а з іншого — створить стимул утворювати «нові» активи, тобто інвестувати в підприємство.
 
Специ від енергетики пояснюють, що таку методику застосовують у багатьох європейських країнах, тепер на неї перейшла й Україна.
 
Перша партія обленерго зможе підвищити свої тарифи вже з квітня цього року.
 
У НКРЕКП із проханням підвищити тарифи вже звернулися «Чернігівобленерго», «Одесаобленерго», «Київобленерго», «Прикарпаттяобленерго».
 
Фактично, щоб додатково заробляти мільярди гривень, необхідно всього лише не мати заборгованості перед ДП «Енергоринок» та подати заяву.
 
Запровадження нової системи призведе до різкого зростання тарифів на постачання електроенергії по всій Україні.
 
Фактично в остаточну ціну закладуть прибуток у 12,5% на «старі» активи та 12,5% на «нові» активи.
 
Спочатку прибуток на «старі» активи НКРЕКП планували встановити в розмірі 5%, але в кінцевому варіанті постанови його таки збільшили.
 
Також в Україні подорожчає постачання електроенергії й для оптових споживачів. Від 1 квітня значно зростуть тарифи близько 30 обленерго.
 
Найбільше — на 103% — зростуть тарифи у «ДТЕК Високовольтні мережі».
 
Національна комісія, що здійснює держрегулювання в галузі енергетики та комунальних послуг, із 1 квітня збільшить тарифи компаній у сфері постачання та розподілу електроенергії.