Газпром оскаржує перемогу Нафтогазу в Стокгольмському арбітражі

17:14, 06.03.2018

"Газпром" подав апеляційну скаргу на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу, тоді як у справі про транзит апеляція буде подана до кінця березня 2018 року.

 

Про це заявив журналістам заступник голови правління компанії Олександр Медведєв у вівторок.

 

"Газпром" вчора також направив в "Нафтогаз України" повідомлення про початок процедури розірвання діючих контрактів на поставку і транзит газу. Ми діємо точно відповідно до передбаченої контрактами процедури їх розірвання", - заявив пан Медведєв.

 

Нагадаємо, що наразі між Нафтогазом та Газпромом діє два контракти: щодо купівлі-продажу газу та на його транзит територією України. У 2014 році у Стокгольмі були ініційовані провадження щодо кожного з контрактів.

 

Зокрема, за транзитним спором Нафтогаз вимагав компенсацію за недопостачання та недоплату за послуги транзиту в 2009-2016 роках.

 

Як повідомляла «УМ», 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту.

 

Зокрема, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.