Священик УПЦ МП затриманий за валютну контрабанду

10:22, 05.03.2018
Священик УПЦ МП затриманий за валютну контрабанду

Валюта, вилучена в церковнослужителя Української православної церкви Московського патріархату (ДФС)

Митники на Сумщині виявили у вагоні, який орендувала Києво-Печерська лавра, йерковнослужителя, який превозив незадекларовані 65 тисяч доларів США.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба.

Пасажир вагону задекларував лише 70 євро валюти при оформленні митної декларації.

"При подальшому митному контролі, а саме огляді валізи з особистими речами, без ознак приховування, виявлено грошові кошти, загорнуті в чорний пакунок. Загальна сума переміщуваних коштів склала 65000 доларів США, що за курсом НБУ на 28.02.2018 р. становить 52 842 євро.При подальшому митному контролі, а саме огляді валізи з особистими речами, без ознак приховування, виявлено грошові кошти, загорнуті в чорний пакунок. Загальна сума переміщуваних коштів склала 65000 доларів США, що за курсом НБУ на 28.02.2018 р. становить 52 842 євро". - ідеться в повідомленні ДФС.

У відомстві відзначають, що фізична особа має право ввозити в Україну та вивозити за її межі готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро, без письмового декларування до митного органу.

"За даним фактом головним державним інспектором Сумської митниці ДФС складено протокол про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 472 Митного кодексу України", - інформують митники.

За даними видання "Релігійна правда" церковнослужителем УПЦ Московського патріархату, який перевозив валюту, виявився іподиякон настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла – Серафим Никитюк.



Видання, посилаючись на неназвані джерела в УПЦ МП, повідомляє, що Серафима Никитюка затримали.

"Нібито діяв іподиякон за вказівкою свого керівництва, а саме – митрополита Павла (Лебідя). Для цього Києво-Печерською лаврою був орендований спецвагон. 65 тисяч доларів Никитюк мав доправити до Московської патріархії. ... під час опитування Никитюка, останній твердо наполягав, що кошти отримав в церковній лавці Києво-Печерської лаври УПЦ МП та перевозив їх до Росії з метою закупівлі церковних товарів", - інформує "Релігійна правда".