Росія намагається розпалити міжконфесійні конфлікти в Україні

20:05, 23.02.2018
Росія намагається розпалити міжконфесійні конфлікти в Україні

Керівник РПЦ Кіріл (Гундяєв) та Кремля Володимир Путін (Новая газета)

Служба безпеки України фіксує активізацію спецслужб Росії з метою дестабілізації ситуації всередині України і її дискредитації перед світовою спільнотою: для цього штучно роздуваються міжконфесійні конфлікти.

Про це повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко у п'ятницю на брифінгу в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми фіксуємо подальшу активізацію спецслужб РФ із метою дестабілізації ситуації всередині нашої держави та дискредитації нашої держави перед світовою спільнотою. Новим пріоритетом на тлі інспірованих штучних міжнаціональних конфліктів є створення штучних міжконфесійних конфліктів в Україні", - сказав він.

Заступник голови СБУ наголосив, що, на думку російських спецслужб, найбільш ефективним є розпалювання протистояння в українському православ'ї.

"Саме на провокації загострення в цьому напрямі будуть спрямовані основні зусилля противника найближчим часом", - продовжив він.

Для здійснення цих цілей, за словами Віктора Кононенка, Росія планує використати "наявний у них арсенал підконтрольних церковних і навколоцерковних організацій".

Віктор Кононенко повідомив, що СБУ вже фіксує переговори у цьому контексті та передачу засобів для виконання певних замовлень.

Відповідаючи на уточнювальне запитання про те, чи йдеться про організації, пов'язані з Московським патріархатом Української православної церкви, Віктор Кононенко сказав: "Так, дійсно вони пов'язані з Московським патріархатом".

За його словами, підґрунтям для конфліктів і провокацій можуть бути факти штучного захоплення храмів, створення інших конфліктних ситуацій, щоб розділити громадян України на прибічників Київського та Московського патріархатів.