У Маріуполі російські спецслужби до Дня Небесної Сотні готували провокації

16:12, 23.02.2018
У Маріуполі російські спецслужби до Дня Небесної Сотні готували провокації

Макет листівки для сепаратистського мітинга (СБУ)

У Маріуполі попередили розповсюдження п’ятнадцяти тисяч агітаційних листівок, в яких закликали вийти на антивоєнний мітинг та протестувати проти "падіння країни у фінансову прірву", які замовили поплічники російських спецслужб із окупованих територій.

Про це повідомляє СБУ, не називаючи імен організаторів пропагандистських акцій.

Правоохоронці встановили, що за завданням кураторів з Росії мешканець Донецька ‒ заступник псевдогромадського сепаратистського утворення "Молодая Республика", замовив у Маріуполі друк та розповсюдження п’ятнадцяти тисяч агітаційних листівок.

"Вони містили заклики до місцевих жителів вийти на так званий "антивоєнний мітинг" та припинити "падіння країни у фінансову прірву", ‒ повідомив на брифінгу заступник Голови СБУ Віктор Кононенко.



Антивоєнні мітинги одночасно планувалося провести і у тимчасово окупованому Донецьку, що мало символізувати "єдність народу Донбасу".

В СБУ задокументували, що за вказівкою спецслужб РФ на "підсилення" цієї провокації у середині лютого мешканець Києва направив заявку до Маріупольської міської ради про проведення культурно-просвітницької акції "Свято миру" під антивоєнними гаслами.

Організатором акції був активіст проросійського громадського об’єднання "Изменим мир вместе", який неодноразово брав участь у замовних акціях, зокрема у грудні 2016 року під посольством США. Лідером цього об’єднання є громадянин Росії Олексій Муратов, який у 2015 році обіймав посаду керівника виконкому громадського руху "Донецька республіка", головою якої Денис Пушилін.

Для підготовки фейкової акції організатор орендував сцену для проведення мітингу, замовив рекламу на місцевих Інтернет-сайтах та радіостанціях, винайняв декілька місцевих творчих колективів.



"Він навіть намагався залучити до проведення заходу відомих в Україні патріотичних блогерів", ‒ підкреслив Віктор Кононенко.

СБУ зафіксувала, що активна кампанія з підтримки акції проводилася з території "ДНР". Через заздалегідь створені групи в соціальних мережах спільники бойовиків розпочали активно запрошувати населення Маріуполя долучитись до "антивоєнного мітингу".



За матеріалами СБУ відкрито кримінальне провадження за ст. 258-3 Кримінального кодексу України (сприяння діяльності терористичної групи чи терористичної організації").