Росія блокує резолюцію Радбезу ООН щодо перемир’я в Сирії

09:23, 23.02.2018

Рада Безпеки ООН знову спробує проголосувати за проект резолюції про тридцятиденне перемир'я в Сирії в п'ятницю. Очікується, що перемир’я дозволить поставити гуманітарну допомогу та здійснити евакуацію зі Східної Гути.

 

Про це повідомляють світові ЗМІ у п’ятницю.

 

Наразі не відомо, чи підтримає текст резолюції Росія. Уадже у четвер ввечері через позицію Росії голосування за відповідним проектом не відбулося. Постпред Москви в Раді Безпеки Василь Небензя дав зрозуміти, що не проголосує за проект, внесений Швецією і Кувейтом, і запропонував внести в документ цілу низку змін.

 

Оскільки Росія володіє правом вето і може заблокувати будь-яку резолюцію РБ ООН, його голова, представник Кувейту Мансур аль-Отаібі переніс засідання з цього питання.

 

Які російські поправки внесені у текст, поки що не відомо. Голосування у Нью-Йорку заплановане на 11-ту годину ранку за місцевим часом. Аби документ схвалили, необхідні 9 голосів "за" та жодного вето з боку постійних членів Ради безпеки ООН Росії, Китаю, США, Великої Британії і Франції.

 

Від початку громадянської війни у Сирії Росія, союзник сирійського президента Башара Асада, наклала 11 вето на сирійські резолюції у Раді безпеки.

 

Голосування відбувається на тлі жорстоких бомбардувань у районах Східної Гути, які контролюють сирійські повстанці. За п’ять днів атак загинули понад 300 осіб.

 

Цивільні заявляють, що сирійські сили скидають "бочкові бомби" на ринки та медичні центри. Дамаск і Москва заперечують бомбардування цивільних районів та звинувачують повстанців у тому, що ті використовують мирних жителів як живий щит.

 

За даними правозахисної організації "Сирійська наглядова рада з прав людини" (SOHR), урядові сили Сирії протягом 48 годин вбили 250 людей у ​​Східній Гуті - останньому районі,контрольованому супротивниками офіційного Дамаска.

 

Офіційний Вашингтон висловив серйозну стурбованість у зв'язку з тим, що сили Асада винищують мирне населення в Східній Гуті і закликав Росію припинити будь-яку підтримку кривавого режиму.