У Яворові сплюндрували місце майбутнього пам’ятника королю Яну ІІІ Собеському

17:56, 22.02.2018
У Яворові сплюндрували місце майбутнього пам’ятника королю Яну ІІІ Собеському

Наріжний камінь пам’ятника Яну ІІІ Собеському в Яворові урочисто освятили кілька років тому.

Невідомі розбили таблицю на наріжному камені майбутнього пам’ятника польському королю Яну ІІІ Собеському кінця ХVIIстоліття в місті Яворів Львівської області.

 

Про це повідомили Zaxid.net у відділі комунікації поліції Львівської області в четвер.

 

Правоохоронці проводять дослідчу перевірку інциденту.

 

На таблиці був напис: "Тут буде споруджено пам’ятник королю Яну ІІІ Собеському, старості міста Яворів, командувачу польсько-українських сил, які здолали турків під Віднем".

 

Сама таблиця культурно-історичної цінності не мала, зазначає видання.

 

У свою чергу "Польське радіо", посилаючись на голову відділу Товариства польської культури Львівщини у Яворові Софію Міхневич, повідомляє, що на місці інциденту було вивішено плакат

 

"Таблицю розбито, а на стіні вивішено величезний плакат у червоно-чорних кольорах з портретом Степана Бандери і написом "В Україні ми будемо вшановувати своїх героїв", - заявила пані Міхневич.

 

Вона нагадала, що наріжний камінь під пам’ятник Собєському був вмурований у 2014 році. Міхневич наголосила, що хоча це була ініціатива польських жителів Яворова, її підтримала місцева українська влада.

 

"У нас ніколи не було конфліктів на національному ґрунті", – наголосила вона.

 

Рішення встановити пам’ятник королю Яну ІІІ Собеському Яворівська міська рада ухвалила 19 листопада 2013 року за зверненням Яворівського відділу Товариства польської культури на Львівщині.

 

Мотивували це тим, що Ян ІІІ Собеський спершу був старостою міста, а після коронації зробив його однією зі своїх резиденцій та святкував тут перемогу у Віденській битві з турками 1683 року.

 

Восени 2015 року згадуваний наріжний камінь пам’ятника у Яворові на вул. Львівська, 12 урочисто освятили представники греко-католицького та римо-католицького духовенства.

 

Як повідомляла «УМ», 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів". Водночас він направив закон до Конституційного суду на перевірку.

 

Закон серед іншого передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.