У Мексиці досліджують найбільшу затоплену печеру часів майя

14:51, 22.02.2018
У Мексиці досліджують найбільшу затоплену печеру часів майя

Археологи досліджують людські рештки під водою у печері цивілізації майя.

Археологи досліджують найбільшу в світі систему печер під водою біля берегів Мексики. Вчені заявляють, що це не лише справжнє диво природи, але і важлива археологічна знахідка.

 

Загальна довжина підводного лабіринту становить 347 кілометрів.

 

Про це повідомляє Science Alert.

 

Голова дослідницької групи, археолого Гільєрмо де Андой з Національного інституту антропології та історії Мексики, сказав, що печера складається з майже 250 сенотів (природні воронки). В ній знаходиться 198 археологічних об'єктів, близько 140 з яких відносять до цивілізації Майя.

 

"Це, безсумнівно, робить їх найважливішим затопленим археологічним об'єктом в світі", - говорить де Анда.

 

Серед знахідок, які водолази вже виявили, - людські останки, включаючи скелети і, як здається, спалені людські кістки, яким принаймні 9 тисяч років, що свідчить про те, що людська діяльність у Східному Мексиканському регіоні сходить на тисячі років раніше, ніж думали дослідники, можливо, як частина древнього торгового маршруту Майя.

 

 

Варто зазначити, що півострів Юкатан увінчаний монументальними реліквіями народів майя, нащадки яких продовжують жити в цьому регіоні.

 

Як повідомляла «УМ», одразу після відкриття цієї печери групою дайверів повідомлялося, що загальна довжина підводного лабіринту становить 347 километров

 

Учасники проекту Gran Acuifero Maya, присвяченого вивченню та збереженню підземних вод півострова Юкатан, повідомили про своє відкриття після кількох місяців вивчення лабіринтів підводних каналів.

 

Дайвери сподіваються, що нові лабіринти допоможуть пролити світло на стародавню цивілізацію майя, яка процвітала у цьому регіоні до іспанської колонізації.