Суд у Люксембурзі зняв частину санкцій з Сергія Клюєва

13:20, 21.02.2018
Суд у Люксембурзі зняв частину санкцій з Сергія Клюєва

Сергій Клюєв наразі є народним депутатом України та засідає у Верховній Раді (Українська правда)

Суд у Люксембурзі вирішив припинити санкції проти Сергія Клюєва, запроваджені Радою ЄС у 2017 році.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Рішення винесене за скаргою, поданою Клюєвим ще у 2015 році – вона стосувалася хвилі санкцій, яка діяла до березня 2016 року.

Під час розгляду скарги до неї додали документи з нових санкційних хвиль, в тому числі останньої, запровадженої в березні 2017 року.

Підстави санкційних обмежень за цей час не змінилися – народний депутат Сергій Клюєв, брат екс-голови адміністрації президента Андрія Клюєва, перебував під економічними обмеження (заморожування активів в ЄС) через подання Києва про "зловживання публічними коштами".

У своєму рішенні суд зауважив, що обмежувальні заходи можуть накладатися лише на тих посадовців, які "ідентифіковані як відповідальні" за незаконне привласнення коштів держави. Суд ЄС вважає, що Рада Європейського Союзу, накладаючи санкції, мала перевірити, наскільки обґрунтованими є звинувачення на адресу конкретної особи.

У даному разі, на думку суддів, є підстави для "сумніву в адекватності доказів", які українська влада передавала Євросоюзу.

Суд дійшов висновку, що Рада ЄС вчинила очевидну помилку в оцінці, вважаючи, що вона не повинна брати до уваги докази та аргументи, надані Клюєвим, незважаючи на той факт, що ці докази та аргументи могли викликати сумнів у достовірності наданої Україною інформації.

При цьому санкції, які діяли у 2015-2016 роках, не були скасовані даним рішенням, оскільки у ті роки Сергій Клюєв не подавав до Ради ЄС ті заперечення, які він надав у 2017 році.

Попри те, що рішення ухвалене щодо діючих санкцій, їхня чинність не буде автоматично скасована, оскільки Рада ЄС має час на апеляцію.