Сербія затримала двох українок за підозрою у шпигунстві на військовому об’єкті

21.02.2018
Сербія затримала вісім іноземних громадян за підозрою в намаганні сфотографувати та ввійти на військовий об’єкт без дозволу, повідомляє «Радіо Свобода».
 
Серед них — дві українки і двоє американців. За даними урядового телеканала РТС, 19 лютого затримані громадяни фотографували за допомогою безпілотника штаб військової розвідки в центрі Белграда.
 
Імена цих людей не були вказані в повідомленні, йдеться лише, що затримані громадяни України є жінками, всі вони перебувають під вартою в поліції.
 
Оголошуючи про арешт восьми іноземців, міністр оборони Сербії Александар Вулін заявив, що «невипадково така велика кількість іноземних громадян намагалася увійти до приміщень, що контролюються армією Сербії». Президент Сербії Александар Вучич ще 18 лютого згадав про арешт «групи» іноземців, але заявив, що їхня справа «не особливо небезпечна».
 
«Ми нещодавно мали серйозніший випадок, але сьогодні (загроза. — Ред.), здається, не на тому рівні», — сказав він.
 
Під «серйознішим випадком» президент Вучич мав на увазі арешт у Белграді 6 лютого американського морського піхотинця Деніела Корбета, в якого було вилучено пістолет CZ-99 зі стертим серійним номером.
 
Міністр внутрішніх справ Сербії Небойша Стефанович повідомив, що американський військовослужбовець свого часу належав до елітного підрозділу «Котики», який знайшов і ліквідував в Афганістані лідера «Аль-Каїди» Осаму бен Ладена.
 
Тепер заарештований Корбет є співробітником фірми «Рейвен Мілітарі», співвласник якої Джей Футік свого часу був спеціальним радником президента Білла Клінтона.
 
Стефанович також додав, що Деніел Корбет готував у Белграді замах, але не уточнив, на кого саме, повідомляє сербська газета «Бліц».
 
Не виключено, що арешт американця «підвищив пильність» сербських спецслужб і викликав істерію шпигуноманії.